Nauka o braku

Radiosarajevo.ba
Nauka o braku


U vječnom traganju za odgovorom na pitanje kako ostvariti uspješan brak u Sjedinjenim Državama izišla je još jedna knjiga na tu temu, o čemu izvještava Jutarnji list.

Knjigu “U dobru i zlu: znanost o dobrom braku” autorica Tara Parker-Pope napisala je nakon razvoda, koji je uslijedio nakon 17 godina braka.

Da je znala čitati znakove, shvatila bi da je bila u skupini s velikim rizikom od rastave, kaže autorica. "Moj muž i ja mogli smo potražiti pomoć da spasimo odnos. Ili smo davno mogli prepoznati nepomirljive razlike i shvatiti da je prekid najbolja stvar - navodi Tara, inače novinarka The New York Timesa.

Imajući u vidu nauku o braku, bolje možemo predvidjeti koji će par uspjeti, a koji će se mučiti, navodi autorica.

Naime, u 30 godina koliko o braku i razvodima istražuje psihologinja Mavis Hetherington, uspjela je identificirati pet vrsta brakova. Ova raspodjela temelji se prije svega na na načinu na koji se parovi svađaju.

Pet vrtsa brakova
Dvije vrste braka - kohezivni i tradicionalni - imaju najviše izgleda da prežive. Odvojeni brak, operni brak i brak tipa progonitelj-bjegunac, nose velik rizik od razvoda.

Studija je pokazala kako oni u tradicionalnom braku, gdje muškarac zarađuje a žena je kod kuće, imaju najmanje šanse da se razvedu, ali pod uvjetom da su obje strane zadovoljne svojim ulogama i da osjećaju da ih partner cijeni. Kohezivni brak u kojem partneri ne provode svaki slobodni trenutak zajedno, ali se osjećaju jako povezano drugi je po uspješnosti. Taj brak funkcionira kao svojevrsno utočište nakon što se na kraju dana partneri sretnu i dobiju podršku, ljubav i partnerstvo.

Odvojeni brak ujedinjuje dvije jake individue kojima ne treba intimnost kako bi se osjećali ispunjeno. Parovi se u takvim vezama ne svađaju i zapravo supružnici nisu svakodnevno ni potrebni jedan drugom. Problem je što partneri u takvim brakovima žive gotovo kao da su samci.

S druge strane operni brakovi prepuni su drame. Česte svađe obično završavaju seksomi i takvi parovi imaju najveću razinu seksualnog zadovoljstva. Ciklus svađa-seks može se vrtjeti neko vrijeme, ali obično veza završava kad jedan partner, najčešće muškarac, odluči da strast jednostavno nije vrijedna neprestanog sukoba.

Kad se ona povuče u sebe
Progonitelj-bjegunac je vrsta braka u kojemu je, prema istraživanju, u 80 posto slučajeva progonitelj žena. Ona želi raspravljati o problemima, a muškarac se povlači, odnosno bježi od sukoba. Nakon nekog vremena on se umori od “kokodakanja” i naljuti, a ona se povlači u sebe.

Kad jednom prepoznate kojem tipu pripadate, stručnjaci savjetuju da se usredotočite na bračnu komunikaciju. Najbitnije je od svega, kažu, shvatiti da se brak sastoji od sitnica. Kako male stvari mogu dovesti do lošeg braka, tako i dobar brak može procvjetati zbog malih pozitivnih koraka.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije