Naučnici tvrde: Žene zarađuju više ako ne rade "muške" poslove

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Žene zarađuju više ako ne rade "muške" poslove
Pixabay / Ilustracija
Jaz među platama žena i muškaraca veći je u profesijama u kojima se spolovi takmiče, pokazalo je veliko istraživanje rađeno na području 20 razvijenih država.

Naučnici sa univerziteta u Cambridgeu i kanadskom Lakeheadu otkrili su da žene bolje zarađuju kada se drže podalje od poslovnih sfera u kojima dominiraju muškarci.

Naučnici smatraju da ovi iznenađujući i poražavajući rezultati govore kako je ženama lakše doći do položaja u vrhu strukture kada je u konkurenciji manje muškaraca. Ondje gdje radi podjednak broj muškaraca i žena i u dominantno muškim profesijama gdje žene žele napredovati to će teže ostvariti.

Istraživanje, objavljeno u Sociology today, rađeno je s namjerom da uporedi razlike među platama muškaraca i žena u različitim profesijama. Sudeći po rezultatima, žene i muškarci najravnopravnije zarađuju u Sloveniji, gdje žene zarađuju čak nešto više od muškaraca, a u Meksiku, Brazilu, Švedskoj i Mađarskoj zarađuju gotovo kao i muškarci. U ovim državama muškarci i žene rade u različitim profesijama u većem omjeru nego u drugim državama koje su uzete u obzir.

U obzir su uzeti podaci iz Slovenije, Meksika, Mađarske, Brazila, Južne Afrike, Sjedinjenih Država, Švedske, Španije, Finske, Portugala, Danske, Rusije, Velike Britanije, Južne Koreje, Švicarske, Njemačke, Holandije, Austrije, Češke i Japana.

U Japanu, Češkoj, Austriji i Holandiji, žene i muškarci dijele iste profesije u većem omjeru, ali su razlike između njihovih plata puno veće. Najlošija situacija je u Velikoj Britaniji, gdje je razlika u plati najveća od 20 posmatranih zemalja.

Autori istraživanja, profesor Robert Blackburn, dr. Jennifer Jarman i dr. Girts Racko, u obzir su uzeli omjer žena i muškaraca na istom poslu, te prosječnu razliku u platama, kako bi pokazali vezu između spolne segregacije na radnom mjestu i razlika u platama. Pokazalo se da veća ukupna segregacija znači manju prevlast muškaraca po pitanju zarade.

Na primjer, ondje gdje je tradicionalno više žena zaposleno, poput medicinskih sestara u bolnicama, muškarci će se rijetko naći na višim pozicijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije