Naučnici otkrili: Ovih 8 "stvari" u braku može predvidjeti razvod

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Ovih 8 "stvari" u braku može predvidjeti razvod
Foto: Pexels / Naučnici o razvodima

Niko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću da par srlja u katastrofu.

Ali, društveni naučnici su postali prilično dobri u predviđanju ko će najvjerovatnije tamo završiti. Ovi parovi dijele određene sličnosti — u načinu na koji se svađaju i načinu na koji opisuju svoju vezu, ali i u stepenu obrazovanja i radnom statusu.

U nastavku je Business Insider precizirao koji su to naučno dokazani faktori koji predviđaju razvod.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Ulazak u brak u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kada se osjećate spremni i kada nađete nekoga za koga mislite da možete s njim/njom provesti cijeli život. Nemojte ništa forsirati — ili odgađati — jer vam je studija rekla da to učinite. Međutim, istraživanja pokazuju da su parovi koji se vjenčaju u tinejdžerskim godinama i parovi koji se vjenčaju u srednjim 30-ima ili kasnije izloženi većem riziku od razvoda nego parovi u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Rizik je posebno visok za parove tinejdžerske dobi. To je pokazalo istraživanje koje je vodio Nicholas Wolfinger, profesor sa Univerziteta Utah. Wolfinger je otkrio da se nakon 32. godine vaše šanse za razvod povećavaju za oko 5 posto svake godine.

Wolfinger tvrdi: "Za gotovo sve, kasne dvadesete izgledaju kao najbolje vrijeme za stupanje u brak."

Drugo istraživanje, objavljeno 2015. u časopisu Economic Inquiry, otkrilo je da izgledi za razvod među heteroseksualnim parovima rastu s dobnom razlikom između supružnika: "Jednogodišnja razlika u dobi para, pokazalo je istraživanje, stvara tri posto veću vjerovatnoću da će se razvesti (u usporedbi sa supružnicima iste dobi); razlika od pet godina povećava to na 18 posto, a razlika od 10 godina povećava rizik na 39 posto."

Žena se razvela od muža zbog nadimka koji joj je dao: 'Morala sam, jer me više ne cijeni'

Žena se razvela od muža zbog nadimka koji joj je dao: 'Morala sam, jer me više ne cijeni'

Muž koji ne radi puno radno vrijeme

Studija s Harvarda iz 2016., objavljena u American Sociological Review, sugerira da financije para ne utječu na njihove šanse za razvod, već podjela poslova.

Kada je istraživačica Alexandra Killewald pogledala heteroseksualne brakove koji su započeli nakon 1975, saznala je da parovi u kojima muž nije imao posao s punim radnim vremenom imaju 3,3 posto šanse za razvod sljedeće godine, u usporedbi s 2,5 posto među parovima u kojima suprug ima posao s punim radnim vremenom. Status zaposlenja supruge, međutim, ne utječe puno na šanse para za razvod. Istraživač zaključuje da je stereotip o muškom hranitelju još uvijek vrlo živ i može utjecati na stabilnost braka.

Nezavršena srednja škola

Ne čini se pravednim da parovi koji provode više vremena u školi imaju manje šanse da se razvedu. Ali to je ono što istraživanje sugerira. Objava na web stranici američkog Zavoda za statistiku rada ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih, koji je promatrao obrasce brakova i razvoda u grupi tzv. "baby boomera". Analiza kaže: "Šanse da brak završi razvodom bile su manje za ljude s višim obrazovanjem - više od polovine brakova onih koji nisu završili srednju školu završilo je razvodom u poređenju s približno 30 posto brakova osoba s fakultetskom diplomom."

To možda ima veze s činjenicom da niže obrazovanje predviđa niži prihod — što zauzvrat predviđa stresniji život. Kao što je psiholog Eli Finkel ranije rekao za Business Insider: "Ono što mislim da se događa jest da je stvarno teško imati produktivan, sretan brak kada su vam životne okolnosti tako stresne i kada vaš svakodnevni život uključuje, recimo, tri ili četiri autobusne rute kako biste otišli do posla. "

Razvod Kevina Costnera se zakomplikovao: Christine traži nevjerovatnu sumu za alimentaciju

Razvod Kevina Costnera se zakomplikovao: Christine traži nevjerovatnu sumu za alimentaciju

Prezir prema partneru

John Gottman, psiholog s Univerziteta Washington i osnivač Gottman instituta, određena ponašanja u braku naziva "četiri jahača apokalipse". To je zato što predviđaju razvod sa zastrašujuće velikom tačnošću:

1. Prezir: Gledanje partnera kao na osobu "ispod sebe". (Gottman ovo ponašanje naziva "poljupcem smrti" za vezu.)
2. Kritika: Pretvaranje ponašanja u izjavu o partnerovom karakteru.
3. Defanzivnost: Izigravanje žrtve u teškim situacijama.
4. Stonewalling: Blokiranje razgovora.

Kako je izvijestila Erin Brodwin iz Business Insidera, ovi se zaključci temelje na 14-godišnjoj studiji o koju je Gottman proveo zajedno s Robertom Levensonom, psihologom sa Univerziteta California-Berkeley. I dok je ta konkretna studija bila mala, još jedno desetljeće istraživanja podupire nalaze.

Pretjerana iskazivanja nježnosti

Ako niste skloni grljenju i ljubljenju i držanju za ruke, to bi mogao biti problem. Ali ako vas praktički niko ne može razdvojiti, pa, i to bi mogao biti problem. Psiholog Ted Huston pratio je 168 parova 13 godina - od dana njihovog vjenčanja pa nadalje. Huston i njegov tim proveli su više intervjua s parovima tokom studije koja navodi: "Parovi koji su se razveli nakon 7 ili više godina bili su gotovo neprirodno privrženi, pokazujući otprilike jednu trećinu više nježnosti nego supružnici koji su i nakon tog perioda bili u sretnom braku."

Aviva Patz je to sažela u Psychology Today: "[P]arovi čiji brak započne u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodu jer je takav intenzitet preteško održavati. Vjerovali ili ne, brakovi koji počnu s manje 'holivudske romantike' obično imaju perspektivniju budućnost."

Oglasio se Charles Pearce nakon razvoda sa Ellom Dvornik: "Nikada nemoj prestati sanjati"

Oglasio se Charles Pearce nakon razvoda sa Ellom Dvornik: "Nikada nemoj prestati sanjati"

Svakodnevni stres

Ne podcjenjujte danak koji stres može uzeti u braku. Studija iz 2007., objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, bavio se faktorima koji su doveli do razvoda kod europskih parova i otkrio da je svakodnevni stres bio važan razlog iza odluke o razvodu kod mnogih parova. Ispostavilo se da naizgled trivijalna iskustva poput zaboravljanja dogovorenog sastanka ili propuštanja autobusa stvaraju napetost među supružnicima. Autori su čak otkrili da su "sudionici prijavili akumulaciju svakodnevnog stresa kao relevantniji okidač za razvod nego zaljubljivanje u drugu osobu, partnersko nasilje ili čak određeni veliki životni događaj koji bi potaknuo promjene u njihovom privatnom životu".

Povlačenje tokom svađe

Kad vaš partner pokuša razgovarati s vama o nečemu teškom, šutite li? Ako je tako (ili ako je vaš partner kriv za takvo ponašanje), to nije dobar znak. Studija iz 2013., objavljena u Journal of Marriage and Family, otkrila je da "povlačenje" muževa tokom svađe predviđa veće stope razvoda. Ovaj zaključak temelji se na intervjuima istraživača s oko 350 novovjenčanih parova.

U međuvremenu, studija iz 2013., objavljena u časopisu Communication Monographs, sugerira da su parovi uključeni u obrasce "zahtijevanja/povlačenja" - tj. jedan partner koji vrši pritisak na drugog i zauzvrat dobiva šutnju - manje sretni u svojim vezama. Glavni autor studije Paul Schrodt kaže da je taj obrazac teško razbiti jer svaki partner misli da je onaj drugi uzrok problema. Zahtijeva uvid u to kako vaša pojedinačna ponašanja pridonose problemu i korištenje različitih strategija upravljanja sukobom s više poštovanja.

Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

Godine 1992. Gottman i drugi istraživači sa Univerziteta Washington razvili su proceduru nazvanu "intervju usmene historije", u kojoj traže od parova da razgovaraju o različitim aspektima svoje veze. Analizirajući razgovore, istraživači mogu predvidjeti koji su parovi pred razvodom.

U jednoj studiji, objavljenoj 2000. u časopisu Journal of Family Psychology, Gottman i kolege proveli su 95 novovjenčanih parova kroz intervju usmene historije. Rezultati su pokazali da rezultati parova na određenim stvarima  predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Te su stvari uključivale:

1. Naklonost jedno prema drugom
2. "Mi": Koliko svaki od supružnika naglašava partnerstvo u braku - "naše pare, naš stan, naš automobil..."
3. Ekspanzivnost: Koliko svaki partner elaborira ono što drugi govori
4. Negativnost
5. Razočaranje u braku
6. Koliko par opisuje svoj brak kao haotičan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije