Naučite prepoznati razlike: Šta mogu biti uzroci pojave prištića na licu?

0
Radiosarajevo.ba
Naučite prepoznati razlike: Šta mogu biti uzroci pojave prištića na licu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Probuditi se i primijetiti nekoliko novih 'flekica' na licu nikada nije idealno iskustvo - pogotovo kada se te mrlje pojave nedugo nakon isprobavanja novog proizvoda za njegu kože.

To se obično događa zbog jednog od dva razloga: vaša koža može negativno reagirati na bilo šta poput pretjeranog prisustva masnoće, hormona ili mirisa u proizvodima i izbija kao 'normalna reakcija', no možda vam se dešava i tzv. 'čišćenje kože' (skin purging).

Iako "čišćenje" nije najugodnija riječ za čuti kada se povezuje s vašim licem, važno je znati da čišćenje kože nije nužno loše i nije isto što i normalno izbijanje bubuljica - ono je zapravo znak da naši novi proizvodi rade.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Podočnjaci su u modi: Profesionalni šminkeri poručuju - preskočite korektor za oči!

Podočnjaci su u modi: Profesionalni šminkeri poručuju - preskočite korektor za oči!

Šta uzrokuje čišćenje kože?

Tijekom čišćenja, koža izbacuje sav višak masnoće, sebuma, mrtvih stanica kože i drugih krhotina na površinu kako bi ih se riješila - ali sva ta prljavština može začepiti pore, što dovodi do izbijanja akni, kaže Joshua Ross iz SkinLaba u Los Angelesu.

"Kako se izmjena stanica kože ubrzava, koža počinje odbacivati mrtve stanice kože brže nego inače", dodaje i Edyta Jarosz, licencirana estetičarka na klinici Shafer u New Yorku.

Zamislite čišćenje kao način na koji se vaša koža prilagođava proizvodu: budete li ga koristili redovno on će naposljetku poboljšati vašu kožu, a iznenadna pojava prištića znači da djeluje kako treba.

Kako izgleda čišćenje kože?

Ako vam se koža čisti, obično ćete primijetiti male, crvene prištiće koji mogu biti malo bolni na dodir. Također možete osjetiti suhoću, ljuštenje i iritaciju.

Ove vrste prištića trebale bi nestati prije od tradicionalnih prištića i trebale bi se pojaviti na mjestima gdje inače imate prištiće; razlika je ta da, nakon što prištići od 'čišćenja' nestanu, od njih neće ostati tragovi ili ožiljci.

Skandinavke imaju najčistiju kožu: Ovo su četiri tajne koje im u tome pomažu

Skandinavke imaju najčistiju kožu: Ovo su četiri tajne koje im u tome pomažu

Čišćenje kože nasuprot aknama

Kao što Jarosz objašnjava, izbijanje akni se događa kada se folikul dlake ili pora začepe mrtvim stanicama kože, sebumom i možda bakterijama.

"Sadržaj pora kasnije se probija do površine kože, što dovodi do pojave bijele tačke, mitesera ili drugog oblika akni", dijeli ona.

Prema Rossu, čišćenje kože lako je prepoznati ako znate da ste nedavno uveli novi proizvod u svoju rutinu njege kože. To znači da se vaša koža prilagođava proizvodu.

"Nasumičnije izbijanje vjerojatnije je hormonska ili alergijska reakcija na proizvod koji bi mogao uzrokovati čišćenje poput hidratantne kreme ili kreme za sunčanje", dijeli.

Ponekad se akne mogu pojaviti na dijelovima kože na kojima obično prije niste imali akne, dok se s čišćenjem "mjesta pojavljuju na mjestima gdje ih često imate i nestaju brže od normalnog prištića", objašnjava Jarosz.

Možete li izbjeći čišćenje kože?

Kako biste u potpunosti izbjegli čišćenje kože, Jarosz kaže da je polagano uvođenje novog proizvoda u vašu rutinu kako biste koži dali vremena za prilagodbu idealno kako biste izbjegli izbijanje prištića ili čišćenje.

"Prije nego što odaberete novi proizvod, uvijek dobro pogledajte sastojke i usporedite bilješke s drugim proizvodima zbog kojih ste u prošlosti imali 'reakciju'", objašnjava ona.

Ako primijetite da proizvod uzrokuje izbijanje novih prištića i to se ne smanjuje tokom vremena, najbolje je da ga prestanete koristiti. To samo znači da je vaša koža osjetljiva na određeni sastojak, a produljena upotreba može uzrokovati još veću štetu.

"Ako koristite proizvod koji uzrokuje čišćenje, možete ga stavljati manje ili ga koristiti svaku drugu večer dok se koža ne navikne", objašnjava Ross.

Pet razloga zašto imate bore na čelu (a nemaju veze s godinama)

Pet razloga zašto imate bore na čelu (a nemaju veze s godinama)

Kako zaliječiti 'čišćenje kože'

"Važno je prati kožu svako jutro i večer kako biste uklonili sve ostatke, zagađivače, šminku i proizvode za njegu kože koji bi mogli začepiti vaše pore dok se koža čisti", kaže Jarosz.

Trebali biste odabrati blago, hidratantno sredstvo za čišćenje i izbjegavati diranje bilo kojeg od ovih prištića ili, uopće, pretjerano dodirivanje lica.

"Dajte sve od sebe da izbjegnete jake kemikalije ili pilinge", objašnjava ona. 

Ross preporučuje da nastavite koristiti proizvod koji uzrokuje čišćenje četiri do šest dana dok se ne završi proces izmjene stanica kože i dok koža ne prođe kroz puni ciklus ljuštenja kako bi imala vremena osloboditi sav zarobljeni sebum.

"Koža bi trebala dobro podnositi proizvod nakon što se čišćenje smanji", dodaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije