Nastavak priče o 'upropaštenom Isusu'

Radiosarajevo.ba
Nastavak priče o 'upropaštenom Isusu'

Cecilia Gimenez, poznata osamdesetogodišnjakinja, koja je pretvorila fresku u nešto što se danas naziva „Čudovište Isus“, opet je na naslovnicama, piše Huffingtonpost.com.

Skoro godinu dana nakon što je starica u Borji u Španiji „restaurirala“ umetničko djelo poznato kao „Ecce Homo“, greška se pretvorila u priliku za zaradu. Prema časopisu Today, Gimenezovoj je ponuđen ugovor koji bi lice „njenog Isusa“ stavio na majice, posuđe, razglednice...

Gimenez se udružila sa lokalnim vijećem da potpiše ugovor koji će stupiti na snagu iduće sedmice, piše Associated Press. „Umjetnica“ će imati 49 posto zarade dok ostatak profita ide vijeću.

Dok su kritičari prošle godine brzo osudili staricu zbog skrnavljenja umjetničkog djela, freska je privukla više od 40.000 posjetilaca i skupila više od 66.000 dolara za dobrotvorno udruženje u Borji. Čak je na Change.org stvorena peticija za spas „oskrnavljenog“ djela Isusa, da se ne bi vratilo u originalni izgled.

Starica uništila fresku pokušavajući je restaurirati

Cecilia Gimenez postala je pravi medijski hit. 81-godišnja gospođa htjela je samo popraviti fresku, nagrizlu od vremena i kiše, no na kraju je na komičan način upropastila umjetničko djelo.

Kako sama starica navodi "imala je samo najbolje namjere, ali se 'restauracija' izmakla kontroli". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije