NASA otkrila novi oblik života na Zemlji

Radiosarajevo.ba
NASA otkrila novi oblik života na Zemlji


U 20 sati po našem vremenu u sjedištu NASA-e u Washingtonu počela je izuzetno očekivana konferencija za novinare na kojoj američka svemirska agencija objavljuje 'značajno astrobioološko otkriće'.

Iako je takva najava odmah izazvala mnogobrojne špekulacije o tome da je NASA otkrila život u svemiru, to je ipak demantovano.

Naučnici američke NASE otkrili su u kalifornijskom nacionalnom parku Yosemite, u jezeru Mono, bakteriju koja u svom DNK sadrži arsenik, što bi moglo da proširi potragu za životom na našoj planeti i u svemiru.

Bakterija ne samo da se hrani arsenikom, nego ugrađuje ovaj toksični element direktno u svoju DNK, po čemu se razlikuje od svih do sada poznatih živih bića.

U tom se jezeru nalazi najveća prirodna koncentracija arsena na Zemlji. Naučnici su pronašli oblik života koji u svojoj biohemiji koristi otrovni arsen, za razliku od svih ostalih organizama koji koriste fosfor.

Riječ je o revolucionarnom otkriću jer dokazuje da je moguće da se život razvije na potpuno drugačiji način nego što se do sada mislilo, i to upravo ovdje, na Zemlji.

NASA: Danas potvrda o životu u svemiru (VIDEO)

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije