Napravite ukusan i zdrav doručak za pet minuta

Radiosarajevo.ba
Napravite ukusan i zdrav doručak za pet minuta


Jutro nije vaš omiljeni dio dana? Niste jedini.

Za mnoge od nas jutro znači rano ustajanje, žurbu na posao, spremanje djece u školu ili vrtić... Uz sve to, potrebno je napraviti nešto za doručak. Da bude lagano, fino i po mogućnosti zdravo.
Uz nedostatak vremena to je skoro nemoguća misija.

Na sreću nekoliko hiljada ljudi u svijetu su već riješili ovaj problem. Za doručak piju ukusan frape od zelenog lisnatog povrća i voća, koji se inače zove "green smoothie" ili zeleni kašasti sok.

Zeleni kašasti sok je lagan i zdrav. Zavoljet će ga svi članovi vaše obitelji, a gotov je za samo pet minuta.


Zeleni kašasti sok - šta je to?

Viktorija Boutenko, autorica knjige "Zeleno za zdravlje" smatra da je zeleno lisnato povrće savršena hrana za čovjeka.

Zeleno povrće je puno vitamina, minerala, vlakana, klorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni dijelovi proteina. To je sve, što nam je potrebno za zdravlje.

Ali pojesti sirovo povrće nije tako lako - da bi došli do njegovih vrijednih sastojaka, potrebno ga je dobro sažvakati. Osim toga, zbog specifičnog okusa, teško je pojesti puno povrća u sirovom obliku.

Zbog toga Viktorija je napravila eksperiment, koji je postao pravim otkrićem u svijetu ljubitelja zdrave hrane. Viktorija je odlučila "prikriti" miris zelenog lisnatog povrća voćem i smiksati sve to u blenderu da bi ispao ukusan i lagan frape.

Zahvaljujući njezinom otkriću sada možete uživati u ukusnom obroku, koji ima nevjerojatan učinak na zdravlje.

Recept za zeleni frape

1 banana
300 ml vode
100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
2-3 lista špinata
1 kašika smeđeg šećera ili javorovog sirupa (opcionalno)

Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za jedan obrok za jednu osobu.

Sa ovim receptom jednostavno ne možete pogriješiti: ima odličan okus, zavoljet će ga i djeca.

Šumsko voće možete zamijeniti bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje), špinat – keljom, salatom ili drugim zelenim lisnatim povrćem.

Eksperimentirajte!

Nemojte stati na jednom receptu. Isprobajte i druge recepte, da bi okusili bogatstvo okusa svježeg voća i povrća.

Zeleni kašasti sok je ukusan i lagan, pun vitamina, minerala i vlakana, brzo se priprema, mogu ga piti svi članovi obitelji, poboljšava izgled kože, kose i noktiju, daje potrebnu energiju i osvježenje, potiče prirodno mršavljenje, poboljšava raspoloženje, daje tijelu sve neophodne nutrijente, sprečava starenje stanica i karcinom,normalizira probavu, poboljšava pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije