Napravite savršenu tortu sa sirom!

Radiosarajevo.ba
Napravite savršenu tortu sa sirom!


Torta od sira navodno potječe još iz antičke Grčke, otkuda su recept preuzeli stari Rimljani. Na internetu možete pronaći mnogo različitih verzija ovoga kolača, a svima je zajednički naziv cheesecake. SAD je popularizirao ovaj kolač, a u posljednjih nekoliko godina je postao popularan i kod nas, budući da je brz i super lagan za izradu, piše Bite-my-cake.blogspot.com.

Za savršenu tortu od sira vam je potrebno:

Podloga:

250 g keksa
125 g maslaca
3 kašike šećera

Krema:

500 g svježeg sira
150 g šećera
1 vanilin šećer
nekoliko kapi arome vanilije
1 jaje
2 žumanjka
1 vrećica pudinga od vanilije (40 g)
1 vrećica želatine u prahu (10 g)
100 ml biljnog ulja
500 ml mlijeka

Premaz:

400 g kiselog vrhnja
3 kašike šećera
2 vanilin šećera

FOTO: Bite-my-cake.blogspot.com

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni celzijusa

2. Sitno sameljite keks i pomiješajte ga sa šećerom i rastopljenim maslacem. Utisnite smjesu u okrugli kalup (s obručem) promjera 24 ili 26 cm i pecite 5 min, savjetuje Bite-my-cake.blogspot.com.

3. Za to vrijeme napravite kremu: izmiksajte jaja sa šećerom pa postepeno dodajte svježi sir, ulje, puding, želatinu i na kraju mlijeko. Želatinu niti puding nemojte prethodno rastapati, samo dodajte izravno u smjesu. Smjesa će biti rjeđa, neka vas to ne brine. Izlijte smjesu na podlogu i vratite u pećnicu.

4. Smanjite temperaturu na 180 stepeni celzijusa i pecite 50-60 min. Pred kraj pečenja, izvadite kolač i premažite premazom od kiselog vrhnja: vrhnje pomiješajte sa oba šećera. Vratite u pećnicu na još 5-10 min.

5. Cheesecake je gotov kad je još lagano drhtav u sredini - to je u redu i on će se stajanjem stegnuti. Ostavite ga još 10-ak minuta u ugašenoj pećnici, pa dodatnih 10-ak min. sa lagano odškrinutim vratima pećnice. Nakon toga ga izvadite da se hladi na sobnoj temperaturi i na kraju stavite u frižider na najmanje 3-4 sata. Pri posluživanju ga možete preliti razrjeđenim pekmezom ili omiljenim umakom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije