Napokon: Egipat kriminalizovao seksualno zlostavljanje

Radiosarajevo.ba
Napokon: Egipat kriminalizovao seksualno zlostavljanje

Egipatski predsjednik u odlasku, Adly Mansour, donio je odredbu kojom se kriminalizuje seksualno zlostavljanje, koje tako postaje zločin kažnjiv s minimalno šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom u iznosu od 3,000 egipatskih funti, piše Vox Feminae.

Porazna statistika: Biti žena u Egiptu (VIDEO)

Seksualno zlostavljanje do sada je u Egiptu procesuirano u rijetkim slučajevima, ali samo u nejasno definiranim tužbama za fizički napad, a čak i tad, optuženi su uglavnom proglašeni nevinima. Iako istraživanje UN-a iz 2013. godine pokazuje da je 99,3 posto Egipćanki doživjelo neki oblik seksualnog maltretiranja, upravo se njih najčešće krivi za iskustvo kroz koje su prošle, dok se na same zlostavljače ne obraća pažnja.

Istraživanje: Žene u Egiptu imaju najmanje prava

"Najveći je problem i dalje kulturološki: društvo to ne smatra zločinom. Također, policija često saosjeća sa zlostavljačima ili su oni sami zlostavljači. Čak i kada neko uspije otići u stanicu i prijaviti zlostavljanje, dočekuje je otpor policije, koja će je pokušati odgovoriti od ispunjavanja prijave", kaže Eba'a El-Tamimi, glasnogovornica organizacije HarassMap, koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja u Egiptu.

'Dio krivice je i na ženama'

Jedan od policajaca izjavio je da policija zakon shvaća ozbiljno, međutim upozorio je da problem ne postoji samo unutar policije, već u društvu uopšte. "Naše tradicije sprečavaju ljude da prijave zlostavljanje. Djevojke su previše uplašene, previše ih je sram".

Kairo: U četiri dana silovano više od 100 žena

Međutim, drugi je priznao da iako je policija dio problema, on lično i dalje dijelom krivi žene zbog onoga što im se događa. "Krivnja je podijeljena između muškarca i žene, dio krivice leži na ženama zbog načina na koji se odijevaju."

Aktivisti/kinje su pozdravili/e novi zakon, međutim istovremeno upozorili/e da ostaje vidjeti kako će ga policija primjenjivati. Također, upozoravaju da trenutni zakon ostavlja mnogo nedefinisanih sivih područja, zbog čega se nadaju da će Vlada s vremenom donijeti konkretniji zakon koji će metodološki naglašavati sve oblike zločina seksualne prirode, kao i smjernice za pravno procesuiranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije