Napitak za mršavljenje od samo dva zdrava sastojka

Radiosarajevo.ba
Napitak za mršavljenje od samo dva zdrava sastojka

Oni koji žele smršaviti kažu kako je mješavina celera i limuna pravo rješenje, piše Healthyfoodhelp.

Celer i limun se već decenijama koriste i kao lek za razne boljke, a najjači efekat imaju za mršavljenje i protiv holesterola, odnosno za njegovo snižavanje.

Celer je dobar izvor flavonoidnih antiokisdanata (zeaksantina, luteina i beta-karotena), koji imaju antioksidativna svojstva (štite od nastanka raka), te pomažu očuvanju zdravlja očiju i vida. Za dobro zdravlje važan je balans izmedju kiselih i alkalnih namirnica (ukoliko u organizmu preovladava kisela sredina, to povećava rizik od obolijevanja od raznih bolesti). Celer je po svom sastavu alkalna namirnica.

Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Priprema: 

Ogulite 400 grama celerovog korijena, dodajte dvije litre vode i ogulite limun. Kuhajte u vodi 20 minuta i ostavite šest sati da se hladi. Potom dodajte sok od kilograma limuna. Pijte čašu napitka pred svako jelo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije