Napadi na punkere i metalce postaju zločini iz mržnje

Radiosarajevo.ba
Napadi na punkere i metalce postaju zločini iz mržnje


Manchesterska policija je izjavila da će bilježiti prekršaje protiv članova alternativnih subluktura na isti način kao napade na osnovu rase, religije, hendikepiranosti, seksualne orjentacije ili transrodnog identiteta, piše Guardian.co.uk.

Policija je izjavila da "gotičari, emoi, punkeri i metalci" i članovi ostalih alternativnih grupa često doživljavaju napade.

"Ljudi koji žele izraziti svoj alternativni, subkulturni identitet slobodno ne smiju tolerisati ovakve zločine iz mržnje", izjavio je asistent šefa policije Garry Shewan.

Iz Manchesterske policije su rekli da će ovom promjenom policajci pružati veću potporu žrtvama anti-punk ili anti-goth zločina, ali to neće značiti i pooštravanje kazni.

Iako britansko pravosuđe zločine iz mržnje osuđuje na teže kazne, to neće biti slučaj i sa manchesterskom odlukom jer nije nacionalno priznata.

Odluka policije prati kampanju Fondacije Sophie Lancaster, dobrotvornog društva osnovanog u znak sjećanja na 20-godišnjakinju koja je ubijena u parku blizu Manchestera 2007. godine zbog njenog izgleda.

Fondaciju su podržali muzičari kao što su Gary Numan i Courtney Love.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije