Nanotehnologija u borbi protiv klimatskih promjena

Radiosarajevo.ba
Nanotehnologija u borbi protiv klimatskih promjena

Nanočestice su - tačno kako im i naziv kaže - sićušne. Ti jedinstveni materijali - ponekad sastavljeni od samo nekoliko atoma ili molekula - mogu biti manipulirani u izradi novih materijala s potpuno jedinstvenim svojstvima. Neki bolje provode struju, neki su lakši ili čvršći ili trajniji. Nano-čestice već postoje u stotinama proizvoda, od dijelova za bicikle i teniskih reketa, pa do odjeće i kozmetike, a nanotehnologija bi mogla igrati sve važniju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Andrew Maynard, naučni savjetnik za projekt Emerging Nanotechnology, pri Centru Woodrow Wilson, u Washingtonu, kaže da bi nanomaterijali mogli pomoći u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova ... što je glavni cilj predstojeće međunarodne konferencije o klimi u Kopenhagenu. Maynard kaže da nanočestice mnogo obećavaju na polju obnovljive energije, posebice sunčeve energije.

"Jedna od tehnologija koje se razmatraju je takozvana tehnologija roll-to-roll gdje se solarne ćelije slijedeće generacije mogu otisnuti na fleksibilne površine. Ne samo da ih to čini vrlo jeftinima, nego to također znači da te nove solarne ćelije možemo koristiti na nove, inovativne načine. One postaju dostupne, priuštive i energetski mnogo učinkovitije," kaže Maynard.

Nanomaterijali u fosilnim gorivima

Nakon Kine, Sjedinjene Države su drugi najveći zagađivač u svijetu. A, 28 posto otpuštenih stakleničkih plinova u Americi potječe iz prijevoza. Maynard kaže da nanomaterijali mogu preokrenuti taj trend.

"Ako možete napraviti automobil ili avion koji je mnogo lakši od trenutnih, a da je pritom čvršći i sigurniji, onda možete smanjiti motor potreban da to vozilo dovede iz tačke A u tačku B. Nanotehnologija nam omogućuje upravo to," kaže Maynard.

Nano-aditivi u dizel gorivu povećavaju učinkovitost i smanjuju emisiju plinova. Maynard kaže da bi nanotehnologija također mogla povećati kapacitet akumulatora i baterija. Rastuće tržište električnih vozila dovest će do velike potražnje za punjivim baterijama, te čitav niz kompanija već radi na razvoju mnogo jačih baterija, većeg kapaciteta.

Potrebno još dosta istraživanja


Ipak, s rastućim tržištem nanotehnologije treba biti oprezan, smatra Maynard. Kako se danomice razvijaju novi materijali, njihova sigurnost ostaje i dalje legitiman razlog za zabrinutost.

"Još uvijek postoje izvjesne nesigurnosti oko novih materijala i kako će se oni širiti u okolišu, kako bi mogli utjecati na organizme u tom okolišu i kako bi mogle djelovati na ljude ako ih izložimo tim materijalima. Dakle, potrebno je još dosta istraživanja, ali ne mislim da smo suočeni s neprevladivim problemima," kaže Maynard.

Andrew Maynard iz Centra Woodrow Wilson kaže da će, kad jednom bude tačno utvrđena njihova iskoristivost i sigurnost, materijali nano-veličine na kraju poboljšati postojeće tehnologije u cilju ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije