Namirnice koje neutrališu zadah od bijelog luka

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje neutrališu zadah od bijelog luka

Bijeli luk svojom aromom poboljša gotovo svako jelo, ali ga mnogi izbjegavaju zbog neprijatnog zadaha koji se zadrži satima nakon konzumiranja. Srećom, postoje namirnice koje neugodan miris mogu neutralisati, piše portal Stvar ukusa.

Polifenoli, koji se nalaze u biljkama, mogu biti ključni u efikasnom suzbijanju zadaha od bijelog luka. Ova jedinjenja djeluju kao antioksidanti i razbijaju sulfide koji daju oštar miris bijelog luka.

Prvih pet namirnica sa liste sadrže polifenole, a efikasnost mlijeka dolazi iz kombinacije vode i masti koji ispiraju ostatke bijelog luka u ustima.

Evo koje namirnice su uspješni borci protiv neprijatnog zadaha: jabuka, špinat, bosiljak, peršun, zeleni čaj i mlijeko (po mogućnosti punomasno).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije