Namirnice koje ne treba držati u frižideru
![Namirnice koje ne treba držati u frižideru](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Postoje namirnice koje je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u frižideru, ako želite sačuvati dragocjene sastojke koje imaju i spriječiti njihovo prerano truljenje.
Krompir. Čuvajte ga u ostavi, u papirnim kesama i tako će duže trajati. Niže temperature negativno utiču na ukus krompira. Škrob u njemu se u niskim temperaturama pretvara u šećer, što ne želite.
Crni luk. Neophodno mu je cirkulisanje vazduha, pa ga držite u mrežastoj kesi u kojoj ste ga i kupili, ali nikako u blizini krompira, koji ispušta vlagu i gasove koji mogu da ubrzaju truljenje. U frižideru će se smekšati.
Bijeli luk. Čuvajte u ostavi, na sobnoj temperaturi i potrajaće i do dva mjeseca.
Paradajz. Ako stoji u frižideru može izgubiti svoje dragocjene sastojke. Najbolje je da ga držite na sobnoj temperaturi u plastičnim kesama, a ako želite da ubrzate njegovo sazrijevanje, stavite ga u papirnu kesu.
Ljuti umaci. Ovo je iznenađujuće, ali ljuti umaci mogu da vam potraju i do tri godine kada ih čuvate u ostavi.
Hljeb. Hljeb će se u frižideru brže osušiti i poprimiti ustajali ukus. Ako ga želite čuvati duže od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrotalasnoj.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.