Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Postoje namirnice koje je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u frižideru, ako želite sačuvati dragocjene sastojke koje imaju i spriječiti njihovo prerano truljenje.

Krompir. Čuvajte ga u ostavi, u papirnim kesama i tako će duže trajati. Niže temperature negativno utiču na ukus krompira. Škrob u njemu se u niskim temperaturama pretvara u šećer, što ne želite.

Crni luk. Neophodno mu je cirkulisanje vazduha, pa ga držite u mrežastoj kesi u kojoj ste ga i kupili, ali nikako u blizini krompira, koji ispušta vlagu i gasove koji mogu da ubrzaju truljenje. U frižideru će se smekšati.

Bijeli luk. Čuvajte u ostavi, na sobnoj temperaturi i potrajaće i do dva mjeseca.

Paradajz. Ako stoji u frižideru može izgubiti svoje dragocjene sastojke. Najbolje je da ga držite na sobnoj temperaturi u plastičnim kesama, a ako želite da ubrzate njegovo sazrijevanje, stavite ga u papirnu kesu.

Ljuti umaci. Ovo je iznenađujuće, ali ljuti umaci mogu da vam potraju i do tri godine kada ih čuvate u ostavi.

Hljeb. Hljeb će se u frižideru brže osušiti i poprimiti ustajali ukus. Ako ga želite čuvati duže od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrotalasnoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije