Namirnice koje će vas podmladiti

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje će vas podmladiti

Iako ne možemo izbrisati nastale bore ili eliminisati vrećice ispod očiju, možemo spriječiti posljedice starenja počevši od samog početka, svoje ishrane. Ove namirnice, koje preporučuju stručnjaci, više su od samih antioksidansa. One usporavaju starenje vašeg mozga i tijela, a to je nešto što ne možete kupiti u kremi, piše Cosmopolitan.

Kupus i sjemenke. Ove namirnice su bogat izvor kalcijuma pa su i dobra alternativa mliječnim proizvodima. Svi su svjesni potrebe očuvanja čvrstoće kostiju, zato u svoju prehranu svakako dodajte i sjemenke.

Azijske gljive. Ove gljive poboljšavaju vašu cirkulaciju krvi, koja igra važnu ulogu u zdravlju kože. Svojoj prehrani zato dodajte shiitake, enoki i maitake gljive i pomiješajte ih s povrćem.

Zeleni čaj. Zeleni čaj moćan je izvor katehin-polifenola, koji ima snažan antioksidativni učinak.

Curry. Njegov glavni sastojak je korijen kurkume, koji sadrži mnoštvo protivupalnih tvari, a koje pomažu u smanjenju upala u vašim zglobovima i smanjuju rizik od nastanka senilnosti.

Crna čokolada. Ova ukusna poslastica sadrži visoku dozu antioksidansa. Svakodnevno konzumiranje crne čokolade s minimalnom količinom kakaa od 70 posto održaće vašu kožu elastičnom.

Čilli papričice. Sadrže puno karotenoida i vitamina C, koji održavaju strukturu vaših ćelija kože.

Grah. Grah je bogat proteinima, mineralima i vitaminom B, zbog kojih će vam tijelo biti zahvalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije