Namirnice koje će vam zagrijati tijelo i duh

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje će vam zagrijati tijelo i duh

Ljudima sa jačim imunitetom obično je dovoljna samo toplija odjeća kako bi se zagrijali u zimskom periodu. Ipak, postoji veliki broj ljudi koji ne može zagrijati tijelo bez obzira koliko odjeće navukli na sebe.

Međutim, lijek postoji. Pomoću određenih namirnica moguće je povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju, pa čak i raspoloženje.

Dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, luči i endorfin koji uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li juhu obogaćenu chillijem primjetit ćete da se pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i dosta bolje razmišljate.  

U području abdomena nalaze se svi vitalni organi i o njihovom pravilnom funkcionisanju ovisi kvalitet našeg života. U ezoterici se smatra da je solarni pleksus centar volje ili elementa vatre, pa tako, ukoliko imamo jaku probavnu vatru, imamo i jaku volju, jak um i jako tijelo.

Vjerojatno najlogičniji savjet za zagrijavanje je izbjegavanje hladne hrane i hladnog pića. Na taj način - temperatura našeg organizma se drastično smanjuje. Namirnice, tek izvađene iz frižidera, poželjno je barem podgrijati, ukoliko već nemate vremena za pripremu toplog i obilnog obroka.     

Ukoliko ste se već odlučili za pripremu obroka, da bi se ugrijali - možete izabrati čitav niz namirnica. Primjera radi, svi orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih - podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama. Zanimljiv podatak i da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže, pa tako u zimsku hranu možete uvrstiti i korjenaste plodove (peršun, celer i mrkvu).

Gomoljasti plodovi, poput bijelog luka i repe, također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su i krompir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca, te su se pokazale poprilično ljekovitim.

Začini koji se stavljaju u hranu ili čaj također su dobri za zagrijavanje:
Cimet
– Zagrijava bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju, te je dobar antiseptik. Dobra zamjena za šećer.

Hren – Također dobar antiseptik. Čisti disajne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da je lakše probavite. Bogat vitaminom C.

Chilli – Izrazito ljut začin u obliku papričice crvene boje.  Jako dobro djeluje na probavu, kao i na detoksikaciju tijela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru sa osjetljivim dijelovima tijela. Čini sastavni dio nekih sprejeva za samoobranu.

Đumbir – Jako dobar antiseptik i antioksidans. Povoljno utiče na cirkulaciju. Može se staviti i u čaj.

Biber  – Također dobar antiseptik i antioksidans. Daje instant osjećaj topline. Može se koristiti za namaze, juhe, salate...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije