Nakon 50 godina rata protiv pušenja smanjen broj pušača

Radiosarajevo.ba
Nakon 50 godina rata protiv pušenja smanjen broj pušača

Prije tačno 50 godina, 42 posto Amerikaca je pušilo i cigarete su bile dozvoljene skoro svuda, ali se sve promijenilo 11. januara 1964. godine sa izvještajem sanitarnih vlasti koje su prvi put saopštile da su cigarete uzrok raka pluća, piše agencija Beta.

Taj dokument na 400 strana, koji je tada bio na svim naslovnim stranama štampe, obilježio je početak nemilosrdne i plodne kampanje protiv pušenja koja traje do danas, jer sada samo 18 posto populacije u SAD puši, a prodaja cigareta je pala za čak više od 70 posto.

"Taj izvještaj i napori protiv duhana predstavljaju najuspješniju kampanju vlasti u modernoj istoriji za dobrobit građana", rekao je David Levi, demograf sa univerzieta Georgetown iz Washingtona i jedan od koautora nove studije napravljene za ovu godišnjicu.

Levi je rekao da je kampanja uspjela spasiti osam miliona života građana tokom posljednih 50 godina, periodu tokom kojeg je zbog pušenja umrlo 18 miliona ljudi.

Rak pluća je opao kod muškaraca za 2,5 posto i kod žena za 1,9 posto od 2005. do 2009. godine.

Smanjenje pušenja je uticalo da se smanji mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, prema jednoj studiji iz 2007. godine.

Danas 30 američkih država i Washington DC, kao i više stotina gradova širom SAD zabranili su pušenje na javnim mjestima i znatno povećali porez na cigarete.

Proizvođači cigareta su tako postali mete raznih sudskih sporova, a najveći slučaj je bio kada je 40-ak američkih država zatražilo od njih da plate troškove liječenja pacijenata pušača koji su oboljeli direktno od konzumiranja duhana.

Proizvođači su pristali na kompromis 1998. godine i dali 200 milijardi dolara, i smanjili reklamiranje cigareta mladima. Međutim, oni i danas troše do 8,8 milijardi dolara godišnje za reklame.

Pored tog napretka, u SAD još puši 44 miliona Amerikanca i 443.000 umire svake godine od bolesti vezanih za pušenje.

Na svjetskom nivou povećan je broj pušača prvenstveno zbog sve većeg broja stanovnika na planeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije