Najveća nestašica vina u posljednjih 40 godina

Radiosarajevo.ba
Najveća nestašica vina u posljednjih 40 godina

Svijet se suočava s nestašicom vina, dok globalni potrošački zahtjevi značajno nadmašuju proizvodnju, upozorava se u izvještaju finansijske agencije.

Istrživanje američkog giganta finansijskih usluga Morgan Stanley pokazuje da potražnja za vinom "nadmašuje proizvodnju za 30 miliona boca u 2012. godini", prenosi BBC.  Izvještaj opisuje trenutnu situaciju kao "najveću nestašicu u posljednjih 40 godina". 

Prošle je godine proizvodnja pala na najniži nivo u posljednje četiri decenije.

Globalna proizvodnja vina uporno je u opadanju od svog vrhunca u 2004. godini, kada je ponuda nadmašivala potražnju za oko 600 miliona boca.

U izvještaju analitičara Morgan Stanleyja, Toma Kieratha i Crystal Wang, navodi se da je globalna potrošnja vina u porastu od 1996. (s izuzetkom perioda opadanja 2008.-09. godine) i trenutno iznosi tri milijarde boca godišnje.  

S druge strane, širom svijeta trenutno ima više od milion proizvođača vina koji proizvode 2,8 milijarde boca godišnje.

Autori izvještaja predviđaju da bi - kratkoročno - "zalihe vjerovatno bile smanjene, dok trenutna potražnja nastavlja da nadmašuje ponude ranijih berbi"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije