Najstariji stanovnici Tokija kradu po radnjama

Radiosarajevo.ba
Najstariji stanovnici Tokija kradu po radnjama

Kradljivci u prodavnicama stariji su neko ikada, makar u Tokiju.

Policijski zvaničnici Tokija saopštili su da gotovo 25 posto svih osoba uhvaćenih u krađi po radnjama čine penzioneri, ljudi stariji od 65 godina. Broj starijih građana koji se vole počastiti u prodavnicama, a to ne platiti, veći je od broja tinejdžera koji kradu, a koji su ranije bili najbrojnija populacija među različitim generacijama kradljivaca.

Istovremeno, ukupan broj krađa po prodavnicama je smanjen, govore podaci policije u Tokiju.

„Iako je ukupan broj hapšenja zbog krađe u prodavnicama u padu, broj starijih osoba koje kradu je sve veći“, kaže glasnogovornik Metropolitan policije Tokija.

„Istraživanje koje smo proveli pokazuje da su penzioneri kradljivci najčešće usamljeni, da nemaju s kim porazgovarati i nemaju hobija u kojem uživaju“, dodaje on.

Statistika pokazuje da je gotovo 73 posto penzionera koji kradu po radnjama nezaposleno, a 11,3 posto prima socijalnu pomoć. Trećina privedenih navela je nedotatak novca kao razlog za krađu, a 32 posto njih reklo je da se nemaju kome obratiti za pomoć.

U 70 posto slučajeva, ukradeni artikl bio je hrana, piše Japan Times.

Policija planira zaustaviti ovaj trend u saradnji sa drugim organizacijama koje pomažu starijim osobama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije