Najsnažnija erupcija u posljednjih 50 godina

Radiosarajevo.ba
Najsnažnija erupcija u posljednjih 50 godina

Na jugu Japana u utorak se dogodila do sada najveća erupcija nedavno probuđenog vulkana Shinmoedake, koji izbacuje ogromne količine plina, kamenja i pepela i lomi prozore na zgradama udaljenim i do osam kilometara, pa je zona opasnosti oko vulkana proširena zbog sigurnosti stanovnika.

Usljed najveće erupcije, od kada je vulkan prošle sedmice proradio, velika oblast u okolini prekrivena je pepelom, stijene su pale na puteve koji se nalaze daleko odatle, oborena su stabla i slomljeno je na stotine prozora na hotelima i firmama.

Od prve erupcije, koja je počela u srijedu, do sada niko nije povrijeđen, ali je državna televizija NHK javila da je jedna žena u utorak zadobila posjekotine.

Današnja erupcija bila je pet puta jača od prve prošlosedmične koja je bila prva veća erupcija vulkana Shinmoedake u posljednje 52 godine.
Zvaničnici grada Takaaru apelovali su na oko 1.100 stanovnika koji žive u blizini vulkana da se sklone u centre za evakuaciju zbog opasnosti od kamenja, pepela i klizišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije