'Najsmrdljiviji prirodni lijek': Bijeli luk čuva srce

Radiosarajevo.ba
'Najsmrdljiviji prirodni lijek': Bijeli luk čuva srce

Sasvim mala količina bijelog luka dovoljna je za zdravlje srca, opuštanje krvnih sudova i dopremanje dovoljne količine kisika i zato ljekari savetuju da što češće koristite jedan od "najsmrdljivijih prirodnih lijekova", piše B92.

Sastojak odgovoran za ovakvo djelovanje bijelog luka je alicin, koji je takođe i krivac za ozloglašeni "sumporni zadah". Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kisika do organa i tako olakšava rad srca.

Ranija istraživanja otkrila su brojne prednosti bijelog luka kad je u pitanju zdravlje čovjeka.

Istraživanje na Univerzitetu u Osaki utvrdilo je da bijeli luk usporava rast ćelija raka u debelom crijevu, a jedna indijska studija potvrdila je da bijeli luk poslije infarkta ili operacije srca ublažava posljedice i ubrzava regeneraciju.

Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena bijelog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50 posto, a prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Mainzu, osobe koje godinama jedu bijeli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije