Najslađe su slane palačinke

Radiosarajevo.ba
Najslađe su slane palačinke

Mnoge su žene svakodnevno u dilemi šta pripremiti za ručak. Da vam olakšamo makar taj dio posla, evo nekoliko prijedloga.

Pripremite palačinke i napunite ih originalnim slanim filovima s mladim sirom. Gastronomsko uživanje bit će potpuno.

Palačinke s gljivama i susamom

Za početak napravite palačinke za koje vam je potrebno :

3 jajeta, 250 g brašna, 500 ml mlijeka, 2 kašike ulja, na vrh noža soli, 250 ml gazirane mineralne vode

Nakon toga pripremite i fil: 

400 g mladog sira, 200 g šampinjona, svjež peršun, 70 g prženog susama, so, biber, ulje

Sjedinite sve navedene sastojke za tijesto i dobro ih umutite tako da nema grudvica. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata, pa ispecite palačinke. Od ove smjese dobićete oko 25 komada. Na suhoj tavi propržite susam, pomješajte ga s izgnječenim mladim sirom i sjeckanim listovima peršuna. Šampinjone isjecite na listiće, propržite ih, posolite i pobiberite. Sjedinite sir i gljive, pa na sredinu svake palačinke stavite kašiku nadjeva. Palačinke skupite kao zavežljaj i uvežite grančicom peršuna ili vlascem. 

Brzi šareni rolat

Potrebno je 10 palačinki (koje možete napraviti prema prethodnom receptu), 500 g sira, čaša pavlake, nekoliko listova zelene salate, konzerva komadića tunjevine, biber.

Postupak pripreme izgleda ovako: dobro izgnječite mladi sir i sjedinite ga s kiselom pavlakom. Tunjevinu ocjedite od ulja ili marinade, a zelenu salatu operite i osušite listove. Na svaku palačinku nanesite deblji sloj smjese od mladog sira, pa na jedan dio stavite sjeckane listove salate, a na drugi rasporedite tunjevinu. Čvrsto urolajte palačinke i dobro ih ohladite. Sjecite popreko da dobijete komade veličine zalogaja. 

Palačinke sa suhim mesom

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 600 g mladog sira, 400 g prase, 150 g suhog mesa, so, biber

Prasu isjeckajte na tanke kolutiće, a suho meso na kockice. Suho meso pržite dok ne porumeni pa je izvadite, a na istopljenoj masnoći prodinstajte prasu. Posolite i pobiberite, a kad prasa omekša, skinite s vatre i umiješajte proprženo suho meso. Kad se malo ohladi, dodajte 450 g izgnječenog mladog sira i sve pomešajte. Nafilujte palačinke, urolajte ih, pa svaku savijte na pola i redajte u podmazan pleh. Na otvorene krajeve palačinki stavite po komad mladog sira i pecite 15 minuta na 200 stepeni, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije