Najreligioznije osobe uzimaju najviše antidepresiva

Radiosarajevo.ba
Najreligioznije osobe uzimaju najviše antidepresiva

Istraživanje rađeno na području nekoliko država SAD-a pokazalo je da populacija koja se identificira kao vrlo religiozna koristi i najviše antidepresiva, piše Salon.

Utah je odavno savezna država pilula sreće u kojoj će građani dvaput vjerovatnije biti na antidepresivima nego opšta populacija SAD-a, ali ni ostatak država nije daleko iza toga. Od deset država SAD sa najviše vjernika, devet imaju veću upotrebu antidepresiva od prosjeka.

U Utah, Louisiani i Arkansasu, odnosno u drugoj, četvrtoj i petoj najreligioznijoj državi Amerike, 20 posto stanovništva je na nekom obliku antidepresiva, prema studiji farmaceutske firme iz 2006. godine.

Mississippi, prva najreligioznija država Amerike, gdje se 58 posto stanovništva izjašnjava kao vrlo religiozno, zatim Alabama (3.), Južna Karolina (6.), Tennessee (7.), Sjeverna Karolina (8.) i Oklahoma (10.) imaju natprosječnu stopu korištenja antidepresiva, s 15 do 17 posto građana koji ih koriste.

Od deset najreligioznijih država SAD, samo Georgia nije prekomjerno ovisna o antidepresivima. Na nacionalnom nivou, recepti za antidepresive iznose oko 14 posto.

Prema ovom istraživanju, antidepresivi nisu jedini lijek koji se koristi u većini najreligioznijih država Amerike, nego je nivo religioznosti u korelaciji s ukupnom potrošnjom lijekova u tim državama: od deset nabrojanih država, šest njih je na listi deset najvećih potrošača lijekova u SAD uopšte.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije