Najpopularnije namirnice za zimnicu

Radiosarajevo.ba
Najpopularnije namirnice za zimnicu

Prve asocijacije na zimnicu su tegle različitih oblika i boja. Veliki broj ljudi one podsjećaju na porodičnu tradiciju spremanja zimnice, a sve veći broj ljudi odlučuje se na skladištenje hrane.

Razlog koji svi navode kada ih pitaju zašto pripremaju zimnicu je čuvanje svježih sezonskih namirnica. Sada je pravo vrijeme da krenete u ekspediciju po pijacama u potrazi za svježim voćem i povrćem koje ćete konzervirati i spremiti za korištenje.

Dugo se vjerovalo da skladištenjem namirnice gube na kvalitetu, što uopće nije istina. Konzervirano voće i povrće ne odskače znatno u nutritivnoj vrijednosti od svojih svježih verzija. Umjesto da van sezone kupujete španski paradajz i grčke paprike, uz malo truda i vremena dobit ćete ukusna jela i izvan sezone.

Svakako najpopularnije jelo zimnice je ajvar. Vjerovatno ne postoji univerzalno savršen recept, ali gotovo svaka porodica sa dužom tradicijom pripremanja zimnice ima svoj vlastiti, koji joj najviše odgovara okusom. Raspitajte se malo po komšiluku ili pogledajte po internetu, sigurno ćete naći neki koji i vama odgovara. Pokušat ćemo vam olakšati traženje, pa vam donosimo jedan od jednostavnijih recepata za ajvar:

Domaći ajvar

Sastojci: 10 kg mesnatih paprika, 5 kg patlidžana, 3 kašike soli, 1,5 l ulja, 3-4 ljuta feferona, 200 ml alkoholnog sirćeta

Priprema:
Paprike i patlidžane operite, ispecite u pećnici, ogulite i sameljite. Smjesu prebacite u posudu za kuhanje, dodajte so i ulje, pa uz stalno miješanje kuhajte. Kada prokuha dodajte ocat i mljevene feferone, smanjite vatru i kuhajte uz miješanje oko sat vremena dok se ne zgusne. Čiste staklenke punite ajvarom i poredajte u pećnicu na 70ºC tako da se sve zajedno zagrijava i sterilizira oko 60 minuta. Ostavite da se ohladi u pećnici kako bi se stvorila korica. U staklenke nalijte malo ulja i dobro zatvorite.

Paprika i patlidžan su, zbog ajvara, najtraženije namirnice jesenje sezone. Osim ajvara, kod nas se još kisele i paparike, cvekla, krastavaci i kupus.  

Sve je veći broj ljudi koji se odlučuje na spremanje mahuna koje kasnije poslužuju kao varivo ili salatu. To je povrće kojem je dovoljno desetak minuta da se skuha te se takvo sprema u staklenke uz potreban proces dodavanja slane vode.

Naravno, prava je šteta ne iskoristiti i blagodati voća koje ovi prijelazni periodi nude nude. Pekmezi, džemovi i marmelade mogu vam prilično zasladiti zimske dane. Šljive i smokve se smatraju najpopularniji, ali se, u biti, svo voće koje ne stignete potrošiti tokom sezone može sa šećerom ukuhati u džemove. Paradajz koji porodično spada u voće, iako ga ljudi uglavnom svrstavaju u povrće, apsolutni je gospodar postljetnog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije