Najmekše, najukusnije, prave pekarske kifle

Radiosarajevo.ba
Najmekše, najukusnije, prave pekarske kifle


Prave mirisne, meke kifle, sada možete napraviti i u svojoj kuhinji. Recept najmekših domaćih pekarskih kifli čitajte u nastavku i svakako ih pripremite u svom domu koji će mirisati na ukusno pecivo. Sastojci:

1 kg bijelog brašna tip 400
3 dl toplog mlijeka
2 dl tople vode
0.25 dl ulja
2 jaja
kašičica soli
šoljica šećera
1 kocka svježeg kvasca - 45gr
2 žumanca sa malo vode za premazivanje

Priprema:

Staviti brašno u veću posudu za miješanje. U sredini brašna napraviti udubljenje i sipati mlijeko, vodu, ulje, so, jaja, šećer, kvasac, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom da udvostruči masu, pa ga promjesiti i opet tijesto ostaviti na toplom da narasta. Posudu obavazno pokriti krpom i čekati da se masa udvostruči. Promijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini i podijeliti na tri dijela. Napraviti valjak od svake trećine, te podijeliti na deset loptica.

Svaku lopticu staviti na pobrašnjenu površinu, dok ne uvaljate svih 30 loptica. Loptice pritisnite prstima sa spoljne strane da napravite tijesto kao male pljeskavice, savjetuje Coolinarika.com.

Oklagijom svaki dio razviti, ali voditi računa da svaku lopticu koju razvijete ostavite jednu pored druge i da vodite računa o redu kojim ste razvijali! Prvu lopticu koju oklagijom razvijete nju kasnije prvo rolate. 

Uzmite dasku za sječenje ili bilo koju dasku sto veću drvenu. Svaki razvijeni krug uhvatite rukama i malo ga rasteglite u gornjem dijelu da dobije prevougaoni oblik. Spustite ga na drvenu površinu i rukama umotajte samo dva kruga.

Desnom rukom uhvatite kraj, a lijevim dlanom uvijajte i dok uvijate kiflu tanjite je  kako bi bila što više uvijena.

Podmažite pleh uljem i redajte kifle!

Umutite dva žumanceta i dodajte veoma malo vode i premazite kifle.

Ostavite na toplom da malo narastaju, desetak minuta, a za to vreme uključite rernu da se ugrije na 220C. Ubacite prvi pleh i pecite. Peku se samo dok ne porumene. Vadite ih napolje poprskajte vodom, pokrijte malo čistom krpom i uživajte u ovim premekim kiflama.

Posluživanje:

Služite kifle tople uz namaz po želji. Dok se peku cela kuca miriše kao pekara. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije