Najčešće greške koje pravimo prilikom sušenja kose

Radiosarajevo.ba
Najčešće greške koje pravimo prilikom sušenja kose
Dr. Tim Moore, britanski je naučnik i akademik s Cambridge, koji se bavi proučavanjem – sušenja kose.

Tvrdi kako je pronašao tehniku koja će vam dati savršen izgled kose, a jedna od "tajni" koje je otkrio jeste da kosu nikako ne bi trebali sušiti prirodnim putem (bez fena). On ističe kako je ovo najgora stvar koju možemo učiniti.

Zašto? Razlog počinje u trenutku kada pokvasimo kosu – voda, naime, mijenja molekularnu strukturu dlake koja u tom trenu upija mnogo vode, postaje slaba i, što je duže mokra, to stvari postaju gore, jer dlaka "otiče", te više puca i trajno se oštećuje.

Dr. Moore napominje i kako je vrlo važno kosu nakon pranja dobro osušiti peškirom i to bez trljanja (koje lomi kosu i čini da dlake budu drugačije dužine zbog čega se kosa kovrdža) – kosu treba nježno stiskati peškirom.

On je otkrio i kako su najkvalitetniji šamponi srednje kategorije cijena, te da najskuplji proizvodi uopće nisu najbolja opcija. 

Nakon sušenja peškirom, vlažnu kosu treba lagano počešljati češljem širokih zubaca. Četka se ne preporučuje za mokru kosu. Akademik otkriva kako ne smijemo ići u krevet s vlažnom kosom, jer ovo uzrokuje trajna oštećenja koja s ene mogu popraviti. Savjetuje i da ne izlazimo van doma s vlažnom kosom.

Nakon češljanja, kreće se s feniranjem. Podesite fen na najmanje postavke, i za temperaturu i za snagu i kosu treba sušiti dio po dio. Idealno je držati fen 15 centimetara od glave i sušiti je stalno pomjerajući fen. Kad se kosa zagrije, to znači da je 90 posto dlake suho i tada pojačate temperaturu.

Na samom kraju je posebno važno da podesite najhladniji mogući zrak – i upravo je ovo ono što čini veliku razliku, jer učvršćuje unutrašnje veze u dlaci i osigurava da nam frizura duže ostane postojana.

Većina žena će, želi li veći volumen kose, glavu okrenuti prema dole, ali bolji efekt ćete imati skinete li mlaznicu s fena (crni, plastični dio na vrhu) i fen što više približite koži kako bi se vlasi podigle. Sjajniji izgled kose postiže se tako da kosu podijelite i sušite dio po dio. Puhanje usmjerite prema dole što je više moguće, jer će to raspuhati čvoriće i petlje na kosi, a najbolje rezultate postići ćete suženom mlaznicom fena.

Dr. Moore savjetuje i kako se "pegla za kosu" treba koristiti isključivo kada je kosa suha – kada se ovaj aparat koristi na mokroj kosi dešava se katastrofa, voda se zagrijava i pretvara iz tečnosti u gas te se dešavaju male eksplozije i vlasi pucaju. Stručnjak napominje kako se lak za kosu treba koristiti poslije sušenja fenom, ali prije "peglanja" kose.

Za najučinkovitije sušenje kovrčave kose najbolje je koristiti tzv. difuzore.

Najbolje vrijeme za frizuru?

Tajna se krije u vlažnosti zraka – što je veća vlažnost, to ćemo brže izgubiti frizuru, a dr. Moore preporučuje sprej za zaštitu od vreline kako bi se smanjio utjecaj vlage, a savršeno vrijeme za savršenu frizuru je suh i hladan dan, kad je vani nula stepeni Celzijevih, što znači da ćete najbolje frizure imati zimi, a ne ljeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije