Najbolji trikovi za čistu kuhinju: Održavajte dasku za rezanje na ovaj način

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji trikovi za čistu kuhinju: Održavajte dasku za rezanje na ovaj način
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stručnjaci tvrde da su drvene daske za rezanje najbolji izbor za svaku kuhinju, jer su – uz pravilno čišćenje – znatno higijenskije od plastičnih. Iako mnogi vjeruju da je plastika lakša za održavanje, zapravo se bakterije lako zadržavaju u oštećenjima koja nastaju kada nož ošteti površinu plastične daske. Takve bakterije se mogu zadržati i nakon pranja u mašini za suđe.

S druge strane, drvene daske su prirodno antibakterijske. Drvo upija vlagu, što na prvi pogled djeluje loše, ali upravo ta osobina pomaže u uništavanju bakterija koje umiru unutar drvene strukture. Ipak, drvene daske ne smiju se prati u mašini za suđe i zahtijevaju redovno dubinsko čišćenje kako bi ostale sigurne za korištenje.

Cascie Kambouris, osnivačica brenda Little Bread Winner, otkriva jednostavan način čišćenja drvenih daski koristeći samo tri sastojka koje većina ljudi već ima kod kuće: krupnu so, limun i sodu bikarbonu. "Za dubinsko čišćenje daske najbolji su kombinacija soli i limuna, ili mješavina sa sodom bikarbonom", kaže Cascie.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Limun sadrži limunsku kiselinu koja je prirodno antibakterijska, dok krupna morska ili košer so pomaže da se izvuče vlaga iz daske i istovremeno djeluje kao blagi abraziv. Soda bikarbona također upija vlagu, ali kao alkalna supstanca pomaže i u razgradnji kiselih masnoća i mrlja od hrane. Sve što trebate uraditi je da pospete dasku sa solju ili sodom, ostavite nekoliko minuta (ili preko noći ako ima tvrdokornih mrlja), a zatim istrljate polovicom limuna.

Nakon čišćenja, veoma je važno temeljno osušiti dasku papirnim ubrusima i nikada je ne spremati dok je još vlažna, jer tako može doći do stvaranja plijesni i gljivica unutar daske. Pravilnom njegom, drvena daska može trajati godinama i ostati sigurna za upotrebu u pripremi hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije