Najbolja metoda za sušenje peškira: Kako ga održati mekanim bez korištenja sušilice?
Nema boljeg osjećaja od dodira svježeg, mekanog peškira, ali već nakon nekoliko pranja oni često izgube svoju mekoću i postanu grubi.
Iako sušilica veša može pomoći da se povrati njihov pahuljasti osjećaj, mnogi traže ekološkije i ekonomičnije načine sušenja. Jedan korisnik Reddita nedavno je pokrenuo raspravu o tome kako zadržati mekoću peškira prilikom sušenja na zraku, a odgovori su otkrili nekoliko zanimljivih rješenja.
Korisnik je objasnio da voli sušiti veš na štriku jer je to jeftinije, ekološki prihvatljivije i daje svjež miris vešu, ali da njegova partnerica insistira na korištenju sušilice zbog mekoće peškira. Pitao je druge korisnike postoji li način da peškiri budu jednako mekani i kada se osuše prirodnim putem. Ubrzo su stigli brojni savjeti, a mnogi su podijelili vlastite metode koje zaista daju rezultate.
Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"
Jedan korisnik je napisao da obožava sušiti rublje na svježem zraku, ali da peškiri znaju biti najtvrdoglaviji kada je u pitanju mekoća. Njegov trik je jednostavan, energično protresti peškire čim se skinu s štrika.
Sličan savjet dao je i drugi sudionik diskusije, ističući važnost dobrog "protresanja" vlakana pamuka. "Samo im dajte dobar zamah kada ih skinete s konopca. Tako se "izbaci krutost" koja nastaje kada se pamuk osuši", objasnio je. Dodao je da vjetroviti dani mogu dodatno pomoći u omekšavanju tkanine, jer zrak prirodno razdvaja vlakna.
Iako mnogi vjeruju da sušilica jedina može vratiti mekoću peškira, iskustva korisnika pokazuju da to nije nužno tačno. Uz malo truda i pravilno rukovanje, peškiri sušeni na zraku mogu biti jednako prijatni na dodir, a čak i ako se učine pomalo grubi, već pri prvoj upotrebi ponovo postaju mekani i, što je najvažnije, zadržavaju bolju moć upijanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.