Najbesmislenije zabrane koje se odnose na žene

Radiosarajevo.ba
Najbesmislenije zabrane koje se odnose na žene

Na današnji Dan borbe protiv nasilja nad ženama, podsjetimo se nekih od nevjerovatnih zabrana za žene, koje još uvijek važe u nekim državama svijeta. Tekst prenosimo s prijateljskog portala 6yka.com

Indija (pojedini dijelovi): Važnija frizura od kacige

U pojedinim državama u Indiji žene su izuzete iz bezbjednosnih pravila koja se odnose na nošenje kacige kada vozite motor – izuzetak koji ubija ili ranjava na hiljade osoba svake godine. Osobe koje podržavaju ovaj zakon kažu da on samo pokušava da sačuva ženske pažljivo kreirane frizure kao i šminku na njihovom licu.

Jemen: Žena se smatra samo polovinom svjedoka

Ovo je zvaničan stav kada je u pitanju svjedočenje u Jemenu, gdje žena nije „prepoznata kao kompletna osoba pred sudom“. Generalno, svjedočenje žene nije ozbiljno ukoliko nije podržano muškim ili podrazumeva situaciju u kojoj je bio prisutan i muškarac. Žene takođe ne mogu da budu svjedoci u slučajevima koji se tiču preljube, krađe ili sodomije.

Saudijska Arabija i Vatikan: Žene ne mogu da glasaju – i dalje

Iako zvuči nevjerovatno, istina je, međutim, u Saudijskoj Arabiji će im kraljevskim dekretom to pravo biti omogućeno u kraljevskim izborima 2015. godine. Vatikan je druga zemlja koja dozvoljava muškarcima da glasaju, ali ženama uskraćuje to pravo.

Ekvador: Abortus je ilegalan, sem ako niste „idiot“

Ovo je zvanična politika u Ekvadoru, gdje su abortusi odavno zabranjeni za sve sem za „idiote“ i „poremećene“. Političari trenutno razmišljaju o nešto blažem terminu kao što je „mentalno bolesni“, ali to neće promijeniti status abortusa u ovoj zemlji.

Saudijska Arabija i Maroko: Žrtve silovanja mogu biti optužene za zločin

Mnoge zemlje ne uspijevaju da zaštite žrtve silovanja, međutim, neke idu korak dalje – kažnjavaju žene zbog izlaska iz kuće bez pratnje muškarca, zato što su same sa muškarcem sa kojim nisu u rodu, ili zato što su nakon toga zatrudnile ili bile silovane.

Jemen: Žene ne smiju da napuste kuću bez dozvole muža

Jemen, gdje je ovaj zakon na snazi, ipak dozvoljava par izuzetaka – ukoliko žena mora hitno da izađe kako bi se brinula o svojim bolesnim roditeljima, recimo.

Saudijska Arabija: Žene ne mogu da voze

Ova zemlja jednostavno odbija da ženama izdaje vozačke dozvole, uprkos brojnim protestima organizacija za civilna prava i prava žena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije