Način na koji hodate otkriva kakve probleme sa zdravljem imate!

Radiosarajevo.ba
Način na koji hodate otkriva kakve probleme sa zdravljem imate!

Da li se gegate, njišete, da li su vam noge u obliku makazica, ili naginjete na jednu stranu? Način na koji hodate može reći mnogo o vašem zdravlju i mogućim zdravstvenim problemima!

Stopala zalijepljena za pod

Ovaj hod se još naziva magnetskim hodom, a ukazuje na moguću demenciju. A što više napreduje, to su stopala spuštenija - razlog svemu jeste što ova bolest zahvata dio mozga zaduženog za razmišljanje i kretanje, a to uključuje i podizanje nogu. Hod je sporiji, nesigurniji, koraci su kraći, mogućnost pada sve veća.

Hod poput pingvina 

Ako se gegate, razlog tome je što je određeni živac oštećen. Geganje je biti posljedica pritiska na određeni živac u u donjem dijelu, što je čest slučaj kod degenerativnih bolesti leđa. 

Hod poput makazica

Ako koljena prelaze jedna preko drugog tokom hodanja, taj hod ukazuje na multiplusklerozu što vodi do oštećenja živaca u mozgu i leđnoj moždini. To uzrokuje slabost i ukočenost mišića u nogama. Neke grupe mišića postaju tvrđe i slabije. 

Šepanje

Šepanje može biti znak artritisa u kukovima, koljenima, stopalima... Može biti rezultat i povrede te bolova u zglobovima.

Njihanje

Ovako hodaju osobe koje malo više popiju - to je znak oštećenja malog mozga, koji kontrolira koordinaciju. To može ukazivati na moždani udar, tumor na mozgu ili oštećenjima od alkohola

Ako vučete stopala

Oštećenje živca koji se nalazi ispod koljena vodi deformaciji stopala, zbog čega se ona vuku tokom hoda. Ovaj način hoda može pokazivati da je neko imao moždani udar, a tada vuku nogu na strani tijela koja je pogođena udarom, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije