Na turistička putovanja ide samo 7 posto svjetske populacije

Radiosarajevo.ba
Na turistička putovanja ide samo 7 posto svjetske populacije

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) saopštila je da je u prvih šest mjeseci ove godine svijet obišlo oko pola milijarde turista, što je pet posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema posljednjim podacima stručnjaka UNWTO-a, to je znatno iznad očekivanih procjena jer su stručnjaci smatrali da bi zbog ekonomske krize u svijetu moglo doći do pada broja turista, javlja Anadolija.

Također, iz ove organizacije navode da je prognozirani prosječni dugoročni rast na godišnjem nivou bio 3,8 posto.

Tako je i pored ekonomske krize u svijetu, od januara do kraja jula ove godine, registrovano 494 miliona turista, odnosno oko sedam posto ukupne svjetske populacije. To je za 25 miliona turista više nego u istom periodu 2012. godine.

Prema podacima UNWTO-a, u Evropi je broj turista povećan za pet posto, u Aziji šest posto, što je u oba slučaja iznad svih očekivanih prognoza, dok je jedino u Americi zabilježen razočaravajući rast od dva posto.

Zvaničnici organizacije očekuju dalji rast broja turista na globalnom nivou i u drugoj polovini 2013. godine, ali ne veći od četiri posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije