Na pomolu ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu

Radiosarajevo.ba
Na pomolu ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu
Naftna platforma Deepwater Horizon u plamenu (Foto: AFP)

Potonuće naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, nakon što preko 24 sata gorila, moglo bi izazvati veliku ekološku katastrofu, a sudbina 11 nestalih radnika nije dobra, javljaju agencije.

Platforma se zapalila u noći sa utorka na srijedu, a nije je bilo moguće ugasiti sve dok je nije ugasio sam zaljev. Potonula platforma mogla bi u more poslati preko 300 hiljada galona sirove nafte dnevno, a potencijalna ekološka katastrofa prijeti ako nafta dođe do obale američke savezne države Louisiane, udaljene 80 kilometara.

Veliko područje pretrage
Spasioci i dalje pretražuju područje od gotovo hiljadu kvadratnih kilometara mora, pokušavajući iz zraka ili sa brodova i čamaca pronaći 11 radnika sa platforme koje se nije moglo evakuirati i čija je sudbina i dalje neizvjesna. Jedan rođak rekao je da je porodicama javljeno kako se ne trebaju previše nadati. Američka Obalna straža pronašla je dva čamca za spašavanje, ali u njima nije bilo nikoga. Preko stotinu drugih radnika evakuirano je sa platforme, a četvorica su teško ozlijeđeni.

Službe za spašavanje pokušavale su ugasiti požar, jer su se bojale da bi se moglo dogoditi ovo što se dogodilo. Potonula naftna platforma predstavlja sasvim drugačiju opasnost, jer je curenje nafte puno vjerovatnije. Procjenjuje se da bi izvor, koji se bušilo, u more mogao slati do 336 hiljada galona nafte dnevno, iako se ne zna ističe li nafta u zaljev.

Potencijalna šteta
Nafta će počiniti puno manje štete na otvorenom moru, nego ako dođe do kopna. Do kopna sigurno neće doći još nekoliko dana, čak i ako curi iz izvora, a u najgorem slučaju, trebalo bi mjesec dana curenja da se ponovi katastrofa Exxona Valdeza sa Aljaske.

Ekipe stručnjaka morat će zatvoriti izvor nafte pod vodom. Firma BP, koja je vodila platformu, poslala je četiri aviona koji mogu dostaviti hemikalije koje razgrađuju naftu, te 32 plovila, među njima i veliki brod koji dnevno može usisati 171 hiljadu barela nafte.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije