Na Grenlandu uzgajaju voće i povrće

Radiosarajevo.ba
Na Grenlandu uzgajaju voće i povrće


Duža i toplija ljeta u arktičkom pojasu otvorila su mogućnost uzgoja voća i povrća na Grenlandu. To je do sada bilo nezamislivo i na otoku počinju nicati staklenici i manji nasadi raznih vrsta krompira, paradajza i paprika pa sve do jagoda, piše Fena

“Sve naprosto brže raste”, kaže Kim Ernst, šef restorana koji se nalazi nedaleko od zaleđenih grenlandskih jezera. Svake godine iskušavamo nešto novo, rekao je Ernst, koji je posjetitelje restorana iznenadio čak i lokalno uzgojenim jagodama. On dodaje da je prije samo 15-ak godina to bilo nezamislivo.

Na jugu Grenlanda poljoprivrednici sada proizvode sijeno, a sve više niču i farme ovaca. Neki supermarketi u glavnom gradu Nuuk počeli su tokom ljeta prodavati i lokalno uzgojeno povrće. Na otoku se u samo četiri godine proizvodnja krompira udvostručila i 2012. godine proizvedeno je više od 100 tona, a u samo godinu dana udvostručila se proizvodnja povrća.

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu otvorilo je vrata razvijanju rudarstva i istraživanju nafte te bi moglo omogućiti smanjenje financijske ovisnosti države o Danskoj, od koje godišnje dobija oko 600 milona dolara (oko 900 miliona KM)  što predstavlja polovicu budžeta ovog otoka.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije