Muškarci se osjećaju ugroženo uspjesima svojih partnerica

Radiosarajevo.ba
Muškarci se osjećaju ugroženo uspjesima svojih partnerica

Muškarcima se smanjuje razina samopouzdanja kada njihova partnerica ostvari neki cilj, otkriva nam novo istraživanje američkih naučnika, koje je objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Naučnici su proveli čak pet eksperimenata u kojima je sudjelovalo 896 muškaraca i žena. Iste eksperimente su provodili u zemljama SAD-a i Nizozemskoj kako bi se uvjerili da mjesto odrastanja i stanovanja ne utječe na način kako će osoba doživjeti partnerov uspjeh.

U svakom eksperimentu su sudjelovali parovi koji su rješavali test sa različitim problemskim zadacima. Svakom paru su rekli da je njihov partner test riješio bolje za 12 posto, a to je ujedno bio i jedini podatak koji su dobili o rezultatima.

Nijedan sudionik nije rekao da lošiji rezultati testa, u odnosu na rezultate partnera, utječe negativno na njihovo samopouzdanje, ali su testovi samopouzdanja pokazali drugačije. Naime, muškarci, koji su vjerovali u to da je žena riješila test bolje od njih, doživjeli su značajan pad samopouzdanja.

Naučnici su očekivali da će i žene pokazati promjene u razini samopouzdanja, ali ih je iznenadilo to da je njima bilo potpuno svejedno. Naime, razina samopouzdanja prije i poslije testiranja je bila potpuno jednaka.

Naučnike je iznenadilo to što su rezultati istraživanja bili potpuno jednaki i u Nizozemskoj, zemlji gdje je razlika među spolovima minimalna, odnosno gotovo ni ne postoji. Muškarci iz Nizozemske su također izjavili da im ženina postignuća ne smetaju, ali su testiranja pokazali drugačije, piše Centar-zdravlja.net.

"Prvo smo vjerovali da će muškarci biti ljubomorni na uspjeh žene tek onda kada neku aktivnost zajedno rade, npr. pokušavaju smršati", izjavila je voditeljica istraživanja dr Kate Ratliff i dodala kako su rezultati pokazali da su muškarci u većini slučajeva ljubomorni na ženin uspjeh, bez obzira na to rade li nešto zajedno ili ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije