Muškarci češće ostavljaju supruge kad se razbole

Radiosarajevo.ba
Muškarci češće ostavljaju supruge kad se razbole

Muškarci su skloniji ostavljanju supruge kada se razboli, dok se to ženama događa mnogo rjeđe, piše Tanjug.

Muškarci sedam puta češće ostavljaju suprugu kada se razboli, otkrilo je novo američko istraživanje rađeno na uzorku od 500 bračnih parova u kojima je jednom od partnera dijagnosticirana ozbiljna bolest, poput raka ili multiple skleroze.

Statistički podaci o razvodima među parovima su bili prosječni, ali dublje istraživanje je pokazalo da će brak završiti razvodom mnogo češće kada je bolesni partner žena.

Drugim riječima, žene su mnogo bolje u podnošenju teške situacije nego muškarci. Od 23 razvoda evidentirana među oboljelima od multiple skleroze otkriveno je da su u 22 razvoda oboljele bile žene, a samo u jednom slučaju je oboljeli bio muškarac.

Otkrića o takvoj pojavi potvrđena su i kod drugih bolesti - od 23 pacijenta s tumorom mozga, čiji su se brakovi raspali, 18 je bilo žena, a od 14 oboljelih od raka, bilo je 13 žena.

Inače, 21 posto brakova u kojima su bile bolesne žene završilo je razvodom, za razliku od tri posto brakova u kojima je oboljeli bio muškarac, na osnovu čega su naučnici zaključili da je očigledno da su žene jače kada je riječ o ostajanju uz bolesnog partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije