Muška kontracepcija

Radiosarajevo.ba
Muška kontracepcija


Osamdeset britanskih parova testira kontracepciju namijenjenu muškarcima koja bi trebala žene osloboditi tereta i konačno omogućiti muškarcima da odgovornost ravnopravno podijele s partnericom.

"Mnogo žena smatra da je došlo vrijeme da muškarci na sebe preuzmu kontracepciju" kaže profesor Richard Anderson, koji vodi ovo istraživanje.

Žene koje su zabrinute za svoje zdravlje zbog dugogodišnjeg uzimanja kontracepcijskih tableta ovu će vijest primiti s oduševljenjem.

Iako je istraživanje pokazalo da su mnogi muškarci ovu mogućnost dočekali s odobrenjem, stručnjaci smatraju da bi problem mogli biti redoviti posjeti muškaraca ljekaru.

Kontraceptiv se svaka dva mjeseca daje putem injekcije. A djeluje tako što sprječava proizvodnju sperme. Ovakav oblik uzimanja je u svakom slučaju bolji od ispijanja pilula, s obzirom da je jedno istraživanje pokazalo da muškarci ne bi bili dovoljno odgovorni kada je u pitanju redovito uzimanje tableta.

Učinkovitost je 99 postotna, a proizvodnja sperme se normalizira odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcije.

"U vezi muškarac i žena dijele sve, a kontracepcija je isto dio toga" kaže profesor.

Prilikom testiranja nisu zabilježene ozbiljne nuspojave. Tu i tamo su muškarci osjetili promjenu raspoloženja i vrućinu, a nekima su se pojavile akne.

Kontraceptiv se još uvijek testira, a stručnjaci navode da će proći najmanje pet godina prije neko se pojavi na tržištu, prenosi dailymail.co.uk.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije