MTV pokreće kampanju protiv rodne, LGBT i rasne nejednakosti

Radiosarajevo.ba
MTV pokreće kampanju protiv rodne, LGBT i rasne nejednakosti

U intervjuu za BuzzFeed, predsjednik MTV-ja Stephen Friedman otkrio je detalje nove kampanje kojom se ta televizijska mreža želi približiti mlađem gledateljstvu i to kroz bavljenje temama vezanim uz rasu, rod i seksualni identitet, piše Vox Feminae.

Look Different naziv je projekta koji će uključivati televizijski i digitalni sadržaj, kao i društvene mreže, a sve s ciljem poticanja borbe za rasna, rodna i LGTB prava, za koja, kako kaže Friedman, i dalje ne postoji dobro razvijen prostor dijaloga.

Projekat će biti pokrenut na njihovoj službenoj web stranici, na kojoj će se kroz nekoliko godina u tri faze iznositi problematika fokusirana na rasne, rodne i anti-LGTB pristranosti, kako bi se mikroagresija koja pogađa pripadnike manjinskih grupa mogla razoružati.

Želja MTV-ja je pružiti mladima mjesto gdje bi mogli raspravljati o stvarima koje ih zanimaju, ali i s kojima im se neugodno suočiti. Na temelju ankete koju je mreža provela među svojim gledateljstvom, došli su do zaključka kako velik broj mladih vjeruje u društvenu ravnopravnost, ali ne razumiju povijesne i strukturalne nepravednosti koje joj stoje na putu.

„Naša publika ima snažne osjećaje vezane uz pravednost i jednakost, ali ipak nemaju jezik kojim bi o tome razgovarali ili neki forum“, ističe Friedman. Samo 30 posto njih raspravljalo je o rasi, a velika većina vjeruje da je sam razgovor o tome u srži loš ili rasistički.

Anksioznosti s kojima se bjelačka mladež suočava u društvu kojim prevladavaju manjine, istraživat će i dokumentaristički Untitled Whiteness Project, koji će se fokusirati na njihova iskustva, ali i na načine na koji privilegije koje imaju mogu pomoći svima koji su potlačeni. Brojnim aktivnostima, kao što su Implicit Bias Quiz, Racial Bias Cleanse ili Seethat/Saythis, potaknut će se suočavanje sa stereotipima, kao i promišljanje reakcija na različite problematične tvrdnje. Ključno će biti razvijanje svijesti o mogućim sakrivenim predrasudama te razgovor o njima koji često ostaje zanemaren.

Ova kampanja se tako nastavlja na niz projekata kojima MTV spaja popularnu kulturu i aktivizam, potiče mlade na glasanje ili se zalaže za prevenciju AIDS-a. Pokušavaju stalno razmišljati o načinu na koji bi mogli uvesti više različitosti u svoje emisije, a gledatelji su ti koji će ih potaknuti u njihovom poboljšanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije