Mrlje od vina se mogu očistiti: Evo kako

0
Radiosarajevo.ba
Mrlje od vina se mogu očistiti: Evo kako
Foto: Pixabay / Vino / Ilustracija

Alkohol može biti prava noćna mora za čišćenje ako se prolije, posebno crno vino, ali kad slavimo i pijemo, čini se neizbježnim da će netko proliti alkohol po tepihu ili kauču.

Vrlo je vjerovatno da niste odmah uzeli gumene rukavice i sredstvo za čišćenje i počeli ribati.

Sljedeći dan se suočavate s nezgodnim mrljama na kauču ili tepihu koje se čine gotovo nemogućim za uklanjanje, ali nemojte očajavati jer ih još uvijek možete očistiti.

SIPA istražuje Košarkaški Savez BiH: Šta se krije iza zatvorenih vrata?

SIPA istražuje Košarkaški Savez BiH: Šta se krije iza zatvorenih vrata?

"Kada se radi o najboljim načinima za čišćenje prolivenog alkohola, sve ovisi o vrsti", tvrdi Zachary Pozniak, stručnjak za čišćenje.

Ako se radi o crnom vinu, potrebni su vam samo voda i ocat.

"Obrišite mrlju čistom krpom kako biste upili višak tekućine. Napravite rastvor jednakih dijelova vode i bijelog octa. Nastavite nježno pritiskati mrlju krpom koja je natopljena ovim rastvorom. Nakon toga isperite vodom i osušite", rekao je Pozniak.

Međutim, ako je proliven neki liker, trebali biste pomiješati blagi deterdžent s vodom i time obrisati mrlju. Prije toga je obrišite papirnatim ubrusom, a na kraju isperite područje čistom vodom i ponovno osušite.

Uvijek kada čistite alkohol, s namještaja ili tepiha, trebate to raditi čistom krpom, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije