Možete odahnuti: Krigla piva dnevno ne pravi 'pivski stomak'

Radiosarajevo.ba
Možete odahnuti: Krigla piva dnevno ne pravi 'pivski stomak'

Ako dnevno popijete nešto više od pola litra piva, neće vam narasti pivski trbuh niti ćete se udebljati, jer ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenja masti u predjelu trbuha kao posljedica konzumacije tolike količine piva, pokazuju istraživanja, javlja HRT.

Međutim, ako uz to popijete više od litre piva i prekomjerno konzumirate veće količine hrane, kilogrami će se nagomilati, a struk proširiti, posebno kod muškaraca, upozorava u članku za Grupaciju pivara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori klinička nutricionistica Darija Vranešić-Bender.

Dakle, umjereno uživanje u pivu ne utječe na stvaranje pivskog trbuha, već je gomilanje masnog tkiva posljedica prekomjernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja.

Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju tri do šest decilitara piva, a za žene do tri decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja tjelesne mase ili trbuha, tvrdi Vranešić-Bender.

Pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko, u njemu je više od 90 posto vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu tekućine. Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultirat će gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u njemu pretjeruje, jer se smatra tekućom hranom.

Časopis Nutrition Reviews lani je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom tog pića i posljedično većim opsegom struka i debljinom, a svima je zajedničko da od umjerenog konzumiranja piva nema opasnosti od pivskog trbuha i prekomjerne težine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije