Morska trava bi mogla izumrijeti

Radiosarajevo.ba
Morska trava bi mogla izumrijeti

Jednom od najvećih prečiščivaća ugljen-dioksida, morskoj travi, prijeti opasnost da u narednih nekoliko godina potpuno nestane. Za to su odgovorni nekontrolisan broj jahti, smeće u morima i zagrijavanje klime.

"Ovdje raste dosta morske trave na morskom dnu. To se prepoznaje po tamnoplavoj svjetlucavoj vodi. Morska trava je pravi filter za ugljen-dioksid. Hektar morske trave pretvara pet puta više ugljen-dioksida u kiseonik od hektara tropske šume u Amazoniji", izjavio je Carlos Duarte iz balearskog Instituta za istraživanje Sredozemnog mora za Deutche Welle.

Prema njegovim riječima taj proces se odvija fotosintezom - "morska trava posjeduje veliku bio masu, preko lišća ona vezuje ugljen-dioksid u vodi, koncentracija ugljen-dioksida u vodi opada, tako da more ponovo uzima ugljen-dioksid iz vazduha koji morska trava ponovo filtrira".

Morska trava vezuje širom svijeta oko 100 miliona tona ugljenika godišnje, otprilike koliko Njemačka emituje za pola godine. Akumulirani ugljenik morske cvjetnice (morska trava Sredozemnog mora) čvrsto opkoljavaju na morskom tlu čime ga izdvajaju iz ugljeničnog ciklusa. To se dešava kada stari dijelovi biljke budu prekriveni sedimentom.

Oko Baleara su takvi depoi ugljenika iz ostataka morske trave debeli i po 10 metara, objašnjavaDuarte. "Važno je da ljudi znaju da nije riječ o algi, već o biljci. Ona je pravo bogatstvo: to je najstarije živo biće na planeti koje jako sporo raste. Morska trava je važna za naš ekosistem, za naše cjelokupno društvo", istakao je on.

Morska trava je životni prostor za mnoge ribe i puževe. Povrh toga štiti obalu od erozije. Takođe, biljni tepisi uzimaju mnoge hranljive sastojke koji preko mora i atmosfere dospevaju u more. To mnoštvo hranjivih sastojaka potiče, na primer od izduvnih gasova. Morska trava vezuje te hranjive sastojke, čime štiti more od prekomernog đubriva i održava vodu čistom.

Proteklih godina su se poljane od morske trave smanjivale godišnje širom sveta za tri odsto. Neprijatelj broj jedan danas je sve toplija klima, ali i turizam i brodovi.
"Moramo promeniti naše životne navike. Ako to ne uradimo, more će za 50 godina imati prljavu tamnu boju, više neće rasti morska trava, a kvalitet vode će biti loš", istakao je Karlos Duarte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije