'Moramo imati pravo da uvrijedimo jedni druge'

Radiosarajevo.ba
'Moramo imati pravo da uvrijedimo jedni druge'

Britanski glumac kojeg svi poznajemo kao Mr. Beana i iz serije Crna guja, Rowan Atkinson, predstavio je kampanju za slobodu govora i promjenu zakona koji zabranjuje „uvredljive riječi i ponašanje“. Glumac je napao „zastrašujuću kulturu cenzure“ koja je rezultirala hapšenjem katoličkog svećenika koji je kritikovao scijentologiju, pa čak i učenika zbog „neprimjerene šale“.

Atkinson je kritikovao „novu netoleranciju“ i pozvao na mijenjanje Zakona o javnom redu, uz argument da on suspreže slobodu izražavanja i protesta, prenose britanski mediji.

„Jasan problem zabrane uvrede je u tome što previše toga može biti interpretirano kao uvreda. Kritikovanje, ismijavanje, sarkazam, sve to može biti protumačeno kao uvreda“.

Atkinsonov potez uslijedio je nakon niza kontroverznih zakonskih postupaka protiv građana čija su mišljenja protumačena kao uvredljiva. Jedno od njih je i pritvaranje šesnaestogodišnjaka koji je nosio plakat na kojem je pisalo „Scijentologija je opasna sekta“, kao i aktivista iz organizacije za prava gay osoba, Outrage!, pritvorenih nakon što su protestovali protiv stavova islamske fundamentalističke grupe Hizb ut-Tahrir o gay osobama, Jevrejima i ženama.

Glumac smatra da zakon ne bi trebao potpomagati ovakav novi vid netolerancije, a njegova kampanja je već zadobila podršku organizacija kakve su The National Secular Society, The Freedom Association i Big Brother Watch.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije