Moljci su napali vaš ormar? Ove stvari uradite što je prije moguće i riješite ih se jednom zauvijek

0
Radiosarajevo.ba
Moljci su napali vaš ormar? Ove stvari uradite što je prije moguće i riješite ih se jednom zauvijek
Arhiv / Ilustracija

Kada se jednom nasele u garderobi, njihovo uklanjanje može biti izazovno. Mnogima je posebno teško kada uoče da su ovi mali napasnici uništili omiljene odjevne predmete.

Kako biste se učinkovito riješili moljaca, potrebno je poduzeti dva ključna koraka. Prvo, potrebno je riješiti trenutnu infestaciju moljaca korištenjem zamki, octene otopine i temeljitim čišćenjem. Drugi korak je usvojiti preventivne mjere, poput korištenja kuglica naftalina i pravilnih metoda skladištenja odjeće, kako biste spriječili njihov povratak.

Ako primijetite moljca kako leprša u vašem ormaru, ali niste sigurni je li već napao vašu odjeću, trebali biste potražiti sitne rupe na odjeći. Posebnu pažnju obratite na odjeću izrađenu od vune, perja, krzna i svile. Ako odjeća izgleda prašnjava, bez sjaja ili ima pljesniv miris, to bi mogli biti znakovi prisutnosti moljaca.

Osoba bliska Kate i Williamu otkrila: 'Svađe između njih su strašne'

Osoba bliska Kate i Williamu otkrila: 'Svađe između njih su strašne'

Kako biste se riješili moljaca u ormaru, postavite feromonske zamke koje privlače moljce i hvataju ih na ljepljivu površinu, odakle više ne mogu pobjeći.

Nakon toga, operite svu odjeću kako biste uklonili eventualna jajašca koja su moljci položili. Pratite upute za pranje i ako je moguće, osušite odjeću u sušilici. Za odjeću koja ne podnosi visoke temperature, možete ju staviti u zamrzivač na nekoliko dana kako biste eliminirali sva jajašca. Također, nakon nošenja očetkajte odjeću od vune, krzna ili perja, jer moljci često polažu jaja na odjeću koja je bila nošena vani.

Biljka koja rješava probleme sa štetočinama: Nabavite ovo i eliminišite moljce, smrdljive martine...

Biljka koja rješava probleme sa štetočinama: Nabavite ovo i eliminišite moljce, smrdljive martine...

Efikasan način

Nakon što ispraznite ormar, detaljno ga očistite kako biste uklonili sve preostale tragove moljaca. Za čišćenje poda i zidova ormara koristite otopinu vode i octa ili sapunicu. Posebno pažljivo očistite pukotine i uglove ormara.

Redovito održavajte odjeću čistom jer moljce privlače mrlje od hrane na odjeći. Prije nego što spremite odjeću u ormar, obavezno ju operite. Rijetko nošenu odjeću, osobito vunenu zimsku garderobu, čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

Stari trik naših nana: U brašno stavite metalnu kašiku i aluminijsku foliju

Stari trik naših nana: U brašno stavite metalnu kašiku i aluminijsku foliju

Važno je i održavati ormar hladnim i dobro prozračenim, jer moljci vole vlažna i topla mjesta. Redovita cirkulacija zraka i hladnija temperatura mogu spriječiti njihovo naseljavanje. Također, izložite vunenu odjeću suncu, osobito kada ju vadite iz skladišta na početku jeseni ili zime.

Cedar drvo prirodno odbija moljce, pa je korisno držati komade cedra u ormaru. Kuglice naftalina također su učinkovite, ali treba imati na umu da su hemikalije u njima otrovne za ljude i ostavljaju neugodan miris.

Zbog toga su prirodnije alternative, poput vrećica sa sušenim začinima, često bolji izbor. Napunite male platnene vrećice sušenim ružmarinom, majčinom dušicom, klinčićima, lavandom ili lovorom, zavežite ih i postavite u ormar kako biste odvratili moljce, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije