Moderne navike razlog za obolijevanje od raka dojke

Radiosarajevo.ba
Moderne navike razlog za obolijevanje od raka dojke


Britanski naučnici objavili su nedavno istraživanje prema kojem je broj žena mlađih od 30 godina koje su oboljele od raka dojke, porastao u posljednjih deset godina za 18 posto. Iako se žene u toj životnoj dobi do sada nisu smatrale rizičnom grupom, sve ih je više u dvadesetim ili četrdesetim godinama sa malignim oboljenjem dojke.

Razlog za to su, kako navode stručnjaci, moderne životne navike, prekomjerno konzumiranje alkohola, prejedanje, premalo kretanja.

"Iako je rak dojke česta bolest starijih žena, danas je situacija takva da pravila nema i da treba proširiti svijest o važnosti samopregleda i kod mlađih generacija. Trudnoća prije 30. smanjuje broj menstrualnih ciklusa žene, čime se smanjuje njihova izloženost estrogenu, hormonu koji je pokretač najvećeg broja slučajeva tumora dojke", rekao je Chris Askew, direktor londonskog centra za rak dojke, piše Avaz.ba.

Neki od glavnih faktora povećanog broja žena mlađih od 30 godina s dijagnosticiranim karcinomom dojke je i odgađanje majčinstva, kraći period dojenja i korištenje hormonskih kontracepcijskih pilula, smatraju onkolozi u BiH.

Prema mišljenju šefice Kliničke patologije i citologije Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), doc. dr Nurije Bilalović, stres i način života, gdje se žene svakodnevno susreću s neizvjesnošću i brigama, također su neki od razloga što od raka dojke obolijeva i sve veći broj mladih žena.

"Većina žena koje su imale karcinom, reći će da su u periodu neposredno prije nego što im je ustanovljena bolest, vodile takav način života", kaže dr. Bilalović te dodaje i da je statistički dokazano i da pušači češće obolijevaju.

Prema riječima dr. Bilalović, kod žena u mlađoj životnoj dobi javljaju se i nasljedni karcinomi dojke.

"Kod nas su, ipak, najčešće skupine koje obolijevaju od ove zloćudne bolesti žene od 45 do 70 godina, iako godišnje među 315 uzoraka na analizi dobijemo i nalaze žena mlađe životne dobi, kao, naprimjer, od 25 do 29 godina. U 2010. registrirana su četiri slučaja u FBiH od ukupno 623 urađena nalaza" pojašnjava dr. Bilalović.

Ona napominje kako je naučno dokazano i da je upotreba hormona često vodilja ka karcinomu ne samo dojke nego da se javlja i kod pacijentica koje se liječe od steriliteta.

Nezdrava ishrana

Predsjednica Udruženja žena liječenih od raka dojke Renesansa Spomenka Hadžić ističe da su u velikoj mjeri nezdrav način života i ishrana glavni uzročnik povećanja oboljelih bh. djevojaka.

"Granice su se pomjerile kada je u pitanju populacija koja obolijeva od raka dojke. Od ove opake bolesti oboljela je jedna 24-godišnja djevojka iz Sarajeva. Takvih slučajeva ima i u drugim bh. gradovima. Koliko znam, u BiH godišnje od raka dojke oboli 1.300 žena, a više od 5.000 operisalo je taj karcinom" kazala je Hadžić, ističući, također, važnost samopregleda i odlaska ljekaru na vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije