Mobiteli ipak nezdravi

Radiosarajevo.ba
Mobiteli ipak nezdravi

Prema pisanju na stranicama Science Daily, švedski istraživači našli su još jednu potvrdu da mobiteli ipak imaju negativan utjecaj na zdravlje. U slučaju istraživanja na Sveučilištu Orebro, mobiteli, ali i drugi bežični telefoni imaju biološkog utjecaja na mozak, iako nije posve jasno koliki su rizici po zdravlje.

Istraživači posebno upozoravaju na oprez prilikom njihovog korištenja, pogotovo kod djece i adolescenata., te savjetuju svakako korištenje odvojenih slušalica i mikrofona.

Studija se fokusirala na biomarker u krvi ispitanika i to protein transthyretin koji je dio cerebrospinalne barijere koja priječi infekcije mozga i za koji je uočeno da ga redoviti korisnici mobitela imaju u povećanim količinama. Samo po sebi ovo ne predstavlja problem i nije znak bolesti, ali je indikator da mikrovalno zračenje telefona ima direktan utjecaj na biokemiju mozga i druge parametre koji nisu obuhvaćeni studijom.

Također je uočeno da djeca koja redovito koriste mobitel imaju više glavobolja, astmatičnih simptoma i smanjenu koncentraciju od onih koji ga ne koriste.

Konačan zaključak tek trebaju potvrditi dodatna istraživanja, ali švedski istraživači savjetuju svakako minimalno korištenje svih bežičnih telefona kod djece i adolescenata i korištenje odvoje ih slušalica i mikrofona.

bug.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije