Mljet i Pelješac zatrpani smećem koje je doplovilo iz Albanije

Radiosarajevo.ba
Mljet i Pelješac zatrpani smećem koje je doplovilo iz Albanije



Nakon što je more tokom vikenda na južnu obalu poluotoka Pelješca i na Mljet nanijelo desetak tona smeća, u kojem su pronađene lešine brojnih životinja: svinja, pasa, koza i delfina, nadležni organi upozoravaju građane da su strvine opasne i da im se ne približavaju.

Sanacija područja trebala je započeti u ponedjeljak, ali je odgođena zbog loših vremenskih uvjeta, te će se s istom započeti čim se vremenske prilike poboljšaju, prenosi Net.hr.

Uviđajem koji je obavila Lučka kapetanija ustanovljeno je da se radi o plastičnom otpadu (boce i najlonske vrećice) pomiješanom s ostacima drvene građe. Također su zamijećene plutajuće lešine životinja, a na plažu Trstenik more je izbacilo i leš delfina.

Prema prvim procjenama, radi se o desetak tona otpada, a najugroženija područja su uvale Žuljana i Zaglavak, luka Trstenik i područje Dingaškog škoja. Pretpostavlja se da je otpad iz Albanije nanio jaki jugoistočni vjetar. Zbog plutajuće trstike pomiješane s otpadom, pretpostavlja se da je nanos stigao iz rijeke Bojane, prenose hrvatski mediji.

Prema dojavama lokalnih ribara, postoji realna opasnost i za sigurnost plovidbe zbog plutajućih debala u blizini svjetionika i otočića Lirica.



Građani koji žive napovim područjima upozoreni su da sami ne smiju vršiti raščiščavanje, zbog opasnosti od trovanja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije