Misteriozni lijek sa Uskršnjih ostrva

Radiosarajevo.ba
Misteriozni lijek sa Uskršnjih ostrva

Sasvim prirodan lijek otkriven je u zemljištu Uskršnjih ostrva, a radi se o tzv. 'rapamycinu' koji je ustvari nus produkt bakterije otkrivene u sjenkama čuvenih figura.

Čarobnu bakteriju istraživači su prozvali 'Rapa Nui', što je polinezijski naziv za Uskršnja ostrva koja se nalaze izolovana u Tihom okeanu.

Bakterija koja poboljšava pamćenje i učenje

Pored toga što se lijek već koristi kod pacijenata nakon transplantacije u cilju sprečavanja odbacivanja organa, naučnici smatraju da može poboljšati i proces učenja, te spriječiti pad kognitivnih sposobnosti.

Lijek je dosad testiran na miševima, pokazavši se uspješnim u zaustavljanju opadanja moždanih funkcija pri procesu starenja, ponudivši tako nadu u liječenju Alzheimerove bolesti, kao i depresije.

Tim naučnika sa Univerziteta u Teksasu dodao je ovaj lijek u hranu zdravih miševa i otkrio da on poboljšava učenje kod mladih, kao i pamćenje kod starijih jedinki.

Depresivni miševi? Ne više!

Također, otkriveno je da su nivoi hormona sreće, tri neurotransmitera – serotonin, dopamin i norepinefrin bili viši kod miševa koji su bili 'na rapamycinu', što se pokazalo prilikom eksperimenta u kojem su miševi iz tunela izlazili na otvorenu pistu. Oni koji su bili izloženi lijeku bili su manje anksiozni, te dosta radoznaliji da istraže otvoren prostor.

Slično tome, kada su iste miševe držali za repove, oni su se otimali, dok su 'depresivniji' miševi bili manje borbeni, tako da, sudeći po ovom eksperimentu, rapamycin djeluje i kao antidepresiv – miš duže pokušava da se izbori sa nevoljom – motivisaniji je i ne odustaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije