Misterija iz Roswella i dalje golica ljudsku maštu

Radiosarajevo.ba
Misterija iz Roswella i dalje golica ljudsku maštu

Prije tačno 65 godina, u američkim medijima plasirana je informacija o pronalasku srušenog neidentificiranog letećeg objekta u američkoj saveznoj državi New Mexico. 

Vijest o pronalasku objekta vanzemaljskog porijekla prva je plasirala lokalna radio stanica KGL, pozivajući se na poručnika američke vojske Waltera Hauta.

Senzacionalna novost ubrzo se raširila pronašavši put do svih značajnijih američkih medija i kreirajući jednu od najvećih misterija modernog doba. 

No, propagandna mašinerija najveće svjetske sile uskoro je javnosti predočila neuvjerljivo objašnjenje da misterija iz Roswella nije prvi dokumentovani susret s vanzemaljskom civilizacijom, već da se ustvari radi o padu meteorološkog balona

Prostora za kontroverzu ostalo je i do danas, iako su u međuvremenu snimljeni brojni dokumentarci koji su na svoj način rješavali misteriju iz Roswella.

Američka vlada sredinom 90-tih godina prošlog vijeka ponudila niz novih informacija s ''slučaju Roswell'' navodeći da je posrijedi bila jedna od brojnih vojnih vježbi koje su neposredno nakon Drugog svjetskog rata obavljale na području države New Mexico. 

Iako je od misterioznog događaja iz sredine prošlog vijeka prošlo punih 65 godina, ovaj slučaj i dalje golica ljudsku maštu dok su poduzetni Amerikanci od svega napravili kvalitetan biznis pretvorivši grad Roswell u turističku atrakciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije