Mišjakinja: Zimska jestiva biljka bogata željezom i vitaminima, može se brati čak i pod snijegom
Obična mišjakinja (lat. Stellaria media) je samonikla biljka. Izgleda vrlo nježno i prostire se poput tepiha, a istovremeno je vrlo otporna i zdrava. Mlada biljka je jestiva, a najbolje od svega je to što raste u jesen, čim zahladi i ima dovoljno vlage. Najbujnija je od oktobra do aprila, posebno na vlažnim mjestima.
Za blagih zima može se brati čak i ispod laganog snijega, samo se tada obnavlja sporije. Ne odgovaraju joj visoke temperature koje ju sprže. No, čak i tada, osušena, poslužit će kao malč u bašti.
Mišjakinja u kuhinji
Mladi listovi odlični su sirovi u salati, smoothieju ili kao dodatak sendvičima. Može se dodati u supe, variva, omlete i sl. Okusom podsjeća na mladi špinat.
Zukan Helez: Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje termin "legitimno predstavljanje"
Možete je koristit svježu, pomiješanu sa zelenom ili kupus salatom te u gustim supama i varivima, Agroklub savjetuje da je dodate na samom kraju kako bi zadržala što više vitamina.
Mišjakinja je vrlo hranjiva i ljekovita te se koristi i u narodnoj medicini za liječenje svrbeža i osipa kože te plućne bolesti. Budući da sadrži visok udio željeza, preporuča se i kod anemije.
Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Legende kažu da je i 'magnet za bogatstvo'
Sadrži vitamin C koji je posebno važan u zimskim mjesecima te vitamine A, E i B skupine.
Od minerala ima željeza, 8-10 mg na 100 g svježe biljke, što je više od špinata. Željezo iz mišjakinje dobro se apsorbira zahvaljujući vitaminu C, koji pojačava njegovu iskoristivost. Zbog toga je izvrstan izbor kod blage anemije, slabosti i iscrpljenosti. Osim toga, u značajnim količinama sadrži i kalcij, magnezij, kalij te folnu kiselinu.
Kako brati mišjakinju?
Mišjakinja se bere od jeseni do proljeća, dok su listići još mladi, svijetlozeleni i sočni. Najbolja je prije cvatnje, tada je najmekša i najukusnija. Ako raste u tegli, savjetuje vrtlarica Maja Celing Celić možete ju brati redovito, čim naraste 5 do 10 cm. Ispod pazušaka će rasti novi pupovi koje ćete moći nastaviti brati.
Bere se rukom ili makazama, a režu se samo gornji, mekani dijelovi stabljike.
Nemojte ju čupati s korijenom, kako bi se obnovila i potjerala nove pupove. Naravno, berite ju na čistim i nezagađenim površinama, piše Agroklub.
Čuvanje svježe mišjakinje
Mišjakinja u frižideru može trajati 3 do 5 dana, ovisno o njezinoj svježini tokom branja. Nemojte ju prati prije čuvanja, nego tek stavite u plastičnu vrećicu ili posudu, a onda operite prije samog korištenja.
Možete ju i vrlo kratko blanširati, minuta je dovoljna te zamrznuti. Također se može osušiti na suhom i prozračnom mjestu i koristiti kao čaj ili dodatak jelima, poput svježe.
Ako ju koristite kao čaj koji prema narodnoj medicini djeluje blago detoksikacijski, smiruje upale i pomaže kod probavnih tegoba, prelijte jednu žličicu s 2 dcl kipuće vode te ostavite 10 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.