Štipaljka, a nije za veš: Miris za automobil po vlastitom izboru

Radiosarajevo.ba
 Štipaljka, a nije za veš: Miris za automobil po vlastitom izboru
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Dešava li vam se da stalno kupujete mirise za automobil koji izigraju vaše povjerenje? Njihov intenzitet često se gubi, a nerijetko se dešava i da vam ne odgovara kako miriše. 

 Svakako, nije sve tako crno i jasno je da se u  trgovinama može naći široka ponuda mirisa za automobil koji će unutrašnjost limenog ljubimca osvježiti i učiniti je ugodnijom.

No, zašto sami ne biste napravili potpuno prirodan miris, jednostavno i brzo?

Uz pomoć drvene štipaljke, miris za automobil koštat će vas veoma malo novca i još manje truda nego će vam pomoći da izbjegnete udisanje neželjenih hemikalija. 

Sve što vam je potrebno je drvena štipaljka i eterično ulje po želji. Štipaljku natopite s nekoliko kapi ulja te je pričvrstite na otvor za ventilaciju, gdje se i inače stavljaju kupovni tekući mirisi za automobil. Zahvaljujući protoku zraka miris će se proširiti po unutrašnjosti automobila.

Portal Dnevnik.hr izdvojio je pet eteričnih ulja iz trgovina koja djeluju opuštajuće, antistresno i smanjuju napetost te sadrže ekstrakte slijedećih biljaka:

Crvena mandarina sadrži male količine N-metilantranilata koji pokazuje snažna umirujuća svojstva. Umanjuje nemir, naročito kod hiperaktivne djece te pomaže kod nesanice, stresa i depresije.

Manuka djeluje umirujuće, smanjuje stres i napetost, ublažava bolove te opušta napetost u mišićima.

Limunska trava smanjuje glavobolju i migrenu te ublažava grčeve u mišićima tako što smanjuje stres u tkivu te pomaže opuštanju mišića.

Lavanda, između ostalog, pomaže kod glavobolje, migrene i astme, a otjerat će i insekte koji mogu zalutati u automobil.

Arapski jasmin djeluje smirujuće te pomaže kod anksioznosti. Lijepo se kombinira s citrusima, drvenastim uljima poput plavog čempresa i sandala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije