Mineral zlata vrijedan: Namirnice bogate cinkom

Radiosarajevo.ba
Mineral zlata vrijedan: Namirnice bogate cinkom

Za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, ali i za normalno funkcionisanje organizma, njegov rast i razvoj, od izuzetne važnosti je mineral cink, pišu Novosti.

Istovremeno, ovaj mineral je savršen antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate. Pokazao se djelotvornim i u otklanjanju impotencije ali i steriliteta, jer utiče na stvaranje testosterona. Takođe, bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Inače, cink je jedan od malobrojnih minerala, koji se u organizmu čovjeka nalazi u tragovima, ali je neophodan za obavljanje niza funkcija. Osim navedenih, pomaže i u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlijezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma.

Osim toga, ovaj mineral održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba naročito uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam sedmica. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam.

U suprotnom, ukoliko se cink ne unosi u dovoljnim količinama, može doći do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama i opadanju kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i smanjenja seksualnog nagona...

Izvor cinka krije se u govedini, živinskom tamnom mesu, nemasnoj svinjetini i morskim plodovima. Iako se lakše apsorbuje iz mesa, povrće i voće bogato ovim mineralom nikako ne treba zanemariti.

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, zatim grahu, siru, pšeničnim klicama. U zavidnim količinama nalazi se i u zrnima žitarica, špinatu, mahunama, grašku, jajima, mlijeku ali i ostrigama, sjemenkama tikve, pivskom kvascu.

Iako postoji veliki broj suplemenata, cink je mnogo bolje unositi putem svježih namirnica, jer se tako njegova blagotvorna svojstva najbolje iskorištavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije